Kamerni ansambl Circle u Muzičkoj školi Vojislav Lale Stefanović

Međunarodni kamerni ansambl Circle nastupiće u Svečanoj sali Muzičke škole Vojislav Lale Stefanović, Užice u utorak, 28. novembra u 19 časova.

Međunarodni kamerni ansambl Circle je posebno važan deo projekta Evropa u gostima. Ansambl je osnovan za potrebe projekta u jesen 2020., u vreme zatvaranja i restriktivnih mera usled pandemije, sa ciljem da se održi međunarodna saradnja. Sastav ansambla nije stalan već predstavlja krug umetnika (otud ime „Circle“) okupljenih oko ideje violinistkinje Katarine Aleksić, koncertmajstora Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije i umetničkog vođe projekta Evropa u gostima.

Na svakom koncertu ansambl nastupa u drugačijem sastavu, i tokom vremena ansamblu se pridružuje sve veći broj umetnika, pri čemu se širi krug umetnika – zagovornika ideje projekta.
Ovoga puta ansambl nastupa sa dvoje gostujućih umetnika iz inostranstva, a akcenat je na gudačkom kvartetu, kao bitnoj formi kojoj su dela posvetili mnogi kompozitori tokom više od 250 godina u istoriji muzike. Na programu su dela koja pripadaju samim počecima gudačkog kvarteta.
Koncertne programe prate i edukativni programi vezani za temu klasicizma i „zore gudačkog kvarteta“ kako se ponekad naziva period nastanka ove forme kamerne muzike.

Kvartet Circle čine: Sulamita Slubovska – violina, umetničko vođstvo, Katarina Aleksić – violina, Marina Popović – viola i Tomaš Pokšivinjski – violončelo.

Izvor i foto: Muzička škola Vojislav Lale Stefanović

Leave a Comment