AMBASADOR HIL: Istorija i kultura kao ogromni potencijali za budućnost

– Ovde je mnogo istorije, kulture, ali i mnogo potencijala za budućnost. Ova tvrđava datira iz 14. veka i moram vam priznati mi nemamo ovakvo nešto u SAD – istakao je posle obilaska Memorijalnog komleksa Кadinjača, Hidrocentrale pod gradom i tvrđave Stari grad, ambasador SAD Кristofer Hil.

U pratnji gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević i njenih saradnika ambasador Hil obišao je najpre Memorijalni kompleks Кadinjača, zatim Hidrocentralu pod gradom, gde se uverio u njenu autentičnost i značaj, nakon čega je prošetao užičkom tvrđavom i Užičanima poručio da čuvaju svoju istoriju i svoj grad vole najviše.

– Ovde je mnogo istorije, kulture, ali i mnogo potencijala za budućnost. Ova tvrđava datira iz 14. veka i moram vam priznati mi nemamo ovakvo u SAD. Mi jesmo uložili određene finansije za obnovu tvrđave, ali ono što užičku tvrđavu čini izuzetnom jeste odnos svih Užičana i Srba da je sačuvaju i da je ona u dobrom stanju zbog njihovog truda – rekao je Hil.

Uz zahvalnost na toplom dočeku u, kako je istakao ovom izuzetnom gradu, ambasador Hil rekao je tokom posete Užicu bilo reči o značajnim momentima za saradnju obe države i da SAD postaju jedan od najznačajnijih stranih investitora u Srbiji. Prema njegovim rečima to se ne tiče samo Beograda već i drugih gradova, jer putevi koji se sve više grade doprinose da i drugi gradovi u tome budu uključeni.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević izrazila je zadovoljstvo što u godini kada Užice nosi titulu nacionalne prestonice ima priliku da ugosti ambasadora Hila sa saradnicima koji su danas obišli najznačajnije kutlturno-istorijske spomenike Užica kao što su Spomen-kompleks Кadinjača, hidrocentrala Pod gradom i užički Stari grad.

– Mi smo zaista ogromna finansijska sredstva i napore uložili tokom proteklih nekoliko godina, kako bi ih sačuvali , obnovili i danas se njima ponosili. U tome smo naravno imali podršku Vlade Republike Srbije, resornih ministarstava ali i američke ambasade, koja je finansijski pomogla rekonstrukciju Starog grada. Ovde se kao što vidite, radi i dalje, jer želja nam je da turistima i posetiocima ponudimo više sadržaja i da ih iz godine u godinu bude sve više. U ovoj godini rekonstruišemo vodenu kulu, a nadamo se da ćemo uspeti i da realizujemo projekat pešačkog mosta, koji će tvrđavu povezati sa magistralnim putem prema Crnoj Gori, čime ćemo zaokružiti celu priču- naglasila je gradonačelnica.

Posle današnje prve posete ambasadora Hila, izvesno je da će u narednom periodu biti više susreta i da će saradnja na dobrim projektima biti nastavljena.

Autor:LZS, izvor: Grad Užice

Leave a Comment