EVROPSKA KOMISIJA ODLUČILA! Evo kako će izgledati KOVID PASOŠI i da li će vakcinisani RUSKOM I KINESKOM VAKCINOM MOĆI DA PUTUJU

Takozvani “kovid-pasoši” biće kreirani tako da EU građanima omoguće slobodno i bezbedno putovanje unutar bloka i pokazivaće tri stvari – dokaz o primljenoj vakcini protiv korona virusa, negativan test na koronu ili prisustvo antitela kod onih koji su preležali kovid, navedeno je u planu Evropske komisije koji je predstavljen danas.

Predsednica EK Ursula for der Lajen potvrdila je na konferenciji za medije nakon sastanka komesara da će digitalni zeleni sertifikati za putovanja biti spremni do leta.

– Ovo je instrument za kretanje građana unutar EU. Želimo vremenom da proširimo ovaj instrument na treće zemlje ćiji građani budu želeli da dođu u Šengen. Sve će verovatno biti spremno do juna – rečeno je na konferenciji.

U EK kažu da njihov predlog sertifikata prihvata potvrde o vakcinaciji cepivima koja su dobila odobrenje za promet širom EU, ali da države članice mogu da odluče da prihvate i druge vakcine kao uslov slobodnog putovanja na njihovoj teritoriji.

Sertifikati će biti dostupani za sve građane EU, priznati u svim zemljama EU, biće besplatni i izadavaće se u digitalnom ili papirnom formatu.

– Namera nam je da ovim sertifikatima pomognemo zemljama članicama da vrate slobodno kretanje na bezbednan, odgovorn i kredibilan način – poručila je Fon der Lajenova.

Kako će izgledati “kovid-pasoši”?

Prema planu EK, u koji je “Politiko” imao uvid pre objavljivanja i koji je danas potvrđen, ključne odluke i dalje će biti na zemljama članicama.

Kako je navedeno u nacrtu, svaka zemlja koja dozvoli vakcinisanim građanima da zaobiđu putne restrikcije, poput testova i karantina, mora prihvatiti “kovid pasoše” drugih članica “pod istim uslovima”.

Međutim, dodaje se, ta obaveza se odnosi samo na vakcine koje je odobrila EU, što znači da ruska vakcina Sputnjik V i kineska Sinofarm neće biti pokrivene, uprkos tome što ih koriste neke članice, poput Mađarske. Ipak, nacrt naglašava da zemlje EU mogu da odluče da prihvate ruske i kineske vakcine po sopstvenom nahođenju.

– To ne bi trebalo da spreči države članice da prihvate potvrde o vakcinaciji izdate za druge vakcine – navedeno je u tekstu.

Planovi za uvođenje “kovid-pasoša” takođe su podstakli zabrinutost da će se nevakcinisani putnici suočiti sa diskriminacijom. Da bi se to izbeglo, u digitalnim potvrdama će, pored vakcinacije, biti ubeleženi i pozitivan korona-test star najmanje 20 dana koji sugeriše da putnik ima antitela ili pak sveži negativan tekst kao dokaz da trenutno nije zarazan.

U nacrtu je takođe navedeno da potvrda “ne može biti preduslov za ostvarivanje prava na slobodno kretanje” i ne može biti “preduslov za korišćenje usluga prekograničnog prevoza putnika kao što su avio-kompanije, vozovi, autobusi ili trajekti”.

Predlog Кomisije uključuje planove za “interoperabilnu potvrdu o testu“ za poboljšanje prihvatanja rezultata testova u drugim zemljama EU, iako bi na odredišnim zemljama još uvek trebalo da se utvrdi “koliko dugo negativni test treba smatrati važećim“.

“Interoperabilna potvrda o oporavku” takođe je potrebna, kako bi se osiguralo da pacijenti koji su preležali kovid-19, ali mogu da imaju pozitivne testove iako više nisu zarazni, ne budu sprečeni da putuju, navedeno je u nacrtu. Ta potvrda se ne sme izdavati pre 12 dana od prvog pozitivnog testa.

Lični podaci navedeni u potvrdi bili bi ograničeni na ono što je “strogo neophodno“, prema nacrtu, i uključivali bi informacije kao što su naziv uzete vakcine, kao i datum i mesto vakcinacije.

Plan je ocenjen kao “ambiciozan“ jer je potrebno da odluke donesu Evropski savet i Evropski parlament, a to zna da potraje. Uz to, nije sigurno da će sve zemlje EU pristupiti ovom paktu, jer su pojedine poručile da bi radije da sačekaju dok ne bude dovoljno vakcina za sve.

Izvor: Informer

Leave a Comment