Golija sve je interesantnija turistima

Planina Golija sve je interesantnija turistima, a to je posebno bilo izraženo tokom prošle godine, kaže za eKapiju Janko Grbić, direktor Turističke organizacije Ivanjice. Dodaje da prostora za gradnju novih smeštajnih kapaciteta ima, a ne manjka ni interesovanja.

Projekat razvoja Golije kao turističke destinacije Vlada Srbija proglasila je za projekat od strateškog značaja.

Golija – apartmani Ivanovic

– Na Goliji ima privatnog smeštaja apartmanskog tipa i postoji zainteresovanost turista. I dalje ima snega na Goliji i radi škola skijanja. Ima prostora da se grade neki veći smeštajni kapaciteti, ima i zainteresovanih, ali za sada je sve u fazi razgovora – kaže Grbić.

Dodaje da je u planu da u narednom periodu bude izgrađena i žičara. To je, podsetimo, sredinom prošle godine najavila i premijerka Ana Brnabić.

– U ovom trenutku JP Skijališta Srbije radi na projektovanju ski-staze i žičare – rekla je ranije Brnabić.

Razvoju turizma svakako doprinosi i uređenje putne infrastrukture, posebno izgradnja puta Golijska reka – Preko Brdo – Odvraćenica. Prema rečima našeg sagovornika ostala je nezavršena još jedna kraća deonica.

Uređenje prirodnih jezera

Goliju je 2000. godine Vlada proglasila i Parkom prirode prve kategorije, a jedna je i od našumovitijih srpskih planina. Nosi i epitet vazdušne banje, a turistima su posebno interesantna i tri prirodna jezera.

Svakako najpoznatije je Daićko, ali ne manje značajna i zanimljiva su i Košaninova jezera i jezero Nebeska suza na Okruglici.

– U planu je da sa rukovodstvom Parka prirode i preduzećem Srbijašume uredimo područja oko jezera – navodi Grbić.

Izvor: eKapija

Leave a Comment