Dobijena bitka, rat još traje: OČIŠĆENO POTPEĆKO JEZERO!

Posle 23 dana, uz dva dana prekida zbog vremenskih uslova, plutajuće deponije na Potpećkom jezeru više nema. Akciju su sproveli JVP “Srbijavode” i JP “Elektroprivreda Srbije”, a sav otpad je prevežen na regionalnu deponiju “Duboko” kod Užica.

Dragan Ljejin, pomoćnik predsednika opštine Priboj, kaže da je akcija čišćenja jezera na brani završena i da sada ostaju samo manje količine otpada po “džepovima” uz obalu.

– Akcija je završena u predviđenom roku. Za 23 dana preveženo je oko 100 kamiona otpada, a svaki kamion prevozi 100 tona. Dakle, otklonjeno je oko 10.000 kubuka otpada. Po prvoj proceni mislili smo da će više biti flaša i sličnog otpada, ali se ispostavilo da je najviše drvnog otpada. Drvni otpad je prebačen na lokalne deponije, a ostatak na deponiju “Duboko” kod Užica – kaže Ljeljin.

On je dodao da će ovih dana biti angažovani i ronioci koji bi trebalo da očiste rešetke od otpada elektrane na Potpećkom jezeru, jer ima otpada koji je pao na dno.

– Ovih dana je Lim nižeg vodostaja, pa je lakše bilo čišćenje. U prethodnom talasu je došlo do potkopavanje zatvorene deponije “Stanjevine” kod Prijepolja, pa se plašimo da novi veći talas ponovo ne pokrene taj otpad. Ministarstvo je najavilo rešavanje i tog pitanja – kaže Ljeljin i dodao da je ovim čišćenjem Potpećkog jezera sprečeno da sav otpad ode daljem rekom Lim u Drinu.

Da podsetimo da je sav otpad na Potpećkom jezerom došao rekom Lim, koja je svojim tokom velike količine otpada pokupila sa više divljih deponija u Crnoj Gori. Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Srbije Irena Vujović izjavila je da je “otpad koji završi u Limu i Drini gorući problem koji Srbija ne može da reši bez saradnje sa susednim državama”.

– Zato je važno da kroz regionalnu saradnju zajedno dođemo do trajnog rešenja. Na sastanku sa ministrima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine predložila sam da tri države potpišu memorandum o razumevanju, na osnovu kojeg će se sprovoditi neophodne aktivnosti. Dok čekamo da se steknu uslovi za potpisivanje takvog dokumenta, sa nadležnim kolegama smo dogovorili da formiraju radne grupe u okviru svojih resora kako bi se operativnije pristupilo problemu i mapirale divlje deponije u slivu reka – izjavila je Vujović.

Autor: LZS

 

 

Leave a Comment