Golija lepa u svako doba

Iako je najviša planina u jugozapadnom delu naše zemlje, po mnogo čemu neobična i specifična, Golija je ipak zapostavljena. Nedovoljno iskorišćeni turistički potencijali se sve češće pominju kada je ona u pitanju.

Lepa u svako doba godine

Kada god odlučite da posetite ovu planinu, koja je gotovo podjednako udaljena i od Ivanjice i od Novog Pazara, sigurno ćete biti oduševljeni.

Golija - Apartmani Ivanović
Golija – Apartmani Ivanović

Osim po bujnim livadama i pašnjacima, Golija je poznata i po gustim šumama, ali i brojnim izvorima.
Na 1.833 metara nadmorske visine se nalazi Jankov kamen, koji je i najviši vrh. A tu su i vrhovi Pašina česma, Odvraćenica, Bojovo brdo i drugi.

Jedno od najpoznatijih jezera na ovoj planini je Nebeska suza, mada za njim po lepoti ne zaostaje ni Dajićko, poznato i kao Tičar jezero.

Skijanje na Goliji

Pomenuli smo već da turistički potencijali ove planine definitivno nisu dovoljno iskorišćeni. A najpre se tu misli na ponudu smeštaja, koja je prilično oskudna, kada se uzmu u obzir mogućnosti. Zatim se odnosi i na manjak ski staza, odnosno na odsustvo ski centra na planini, koja i te kako može da se razvije u tom pravcu.

U ovom momentu na Goliji postoji ukupno 7 staza, čija se dužina kreće od 450 do 1.200 metara. One se nalaze u okviru skijališta Odvraćenica, na istoimenom planinskom vrhu, koji je smešten na 1.744 metara nadmroske visine. A dostupno je i 5 žica, namenjenih skijašima.

Ipak, kada se uzme u obzir celokupan potencijal ove planine, jasno je da je on nedovoljno iskorišćen i to ne samo za aktivnosti u toku zime.

Na svu sreću, izgrađen je i takozvani vizitorski centar, u čijoj blizini se nalaze i lepo uređeni tereni za različite sportove.

Upravo to daje nadu da će u budućnosti Golija dobiti skijalište kakvo zaslužuje i da će u njenim turističkim potencijalima moži da uživaju brojni posetioci.

Izvor: Telegraf.rs/Aleksandra Božinović

 

Leave a Comment