DA SE ZNA RED! Za neodgovorne planinare novčana kazna

Izrečene su presude dvojici planinara koji su 16. oktobra 2022. godine ušli u prvu zonu zaštite Nacionalnog parka Tara bez odobrenja upravljača i bez pratnje službenih lica.

Prekršajni sud u Užicu, odeljenje suda u Bajinoj Bašti je 14.7.2023. godine donelo je presudu da su okrivljeni U. L i I. M. odgovorni što su dana 16.10.2022. godine u 18.00 časova na lokalitetu Topla peć boravili u prvoj zoni zaštite Nacionalnog parka Tara bez odobrenja upravljača i kretali se izvan obeleženih staza bez pratnje čuvara. Okrivljena lica su postupila suprotno odredbama članu 7 stav 2 Pravilnika o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi u Nacionalnom parku Tara i članu 56 stav 4 Zakona o zaštiti prirode čime su učinila prekršaj iz člana 128 Zakona o zaštiti prirode zbog čega su na osnovu navedenog zakonskog propisa OSUĐENA na NOVČANU КAZNU.

U noći između 16. i 17. oktobra na Tari se odigrala prava drama u kojoj su 2 planinara, koja su boravila neovlašteno u prvoj zoni zaštite i bez odgovarajuće opreme, evakuisana u akciji spasavanja koja je trajala preko 10 sati. Bez adekvatne opreme premoreni planinari, koji su se nalazili na liticama planine Zvjezde u području kanjona Drine, nisu mogli da se vrate nazad, pa su pozvali pomoć. Кada su locirana lica su evakuisana prema jezeru Perućac i dalje čamcima. Jedan od planinara je bio lakše povređen, a konstatovan im je i tremor i ukočenost donjih ekstremiteta. U akciju spasavanja je bilo uključeno 17 ljudi, među kojima su osim pripadnika GSS-a i čuvara zaštićenog područja NP Tara učestvovali i pripadnici granične policije, vatrogasci i članovi PК Tara sa čamcima, i sa pet službenih vozila.

Foto: GSS, Izvor:NP Tara

Leave a Comment