PARK PRIRODE ZLATIBOR: Čišćenje Semegnjeva i odmorišta kod vodopada Skakavac

Radna jedinica Park prirode Zlatibor u saradnji sa KJP Zlatibor Čajetina organizuje akcije čišćenja pojedinih ugroženih predela na teritoriji koja pripada Parku prirode. Prva akcija organizovana je u Semegnjevu.

Semegnjevo pruža mnogo prilika za raznorazne aktivnosti, tu se može planinariti, voziti bicikl šumskim stazama, pecati po planinskim potocima ili jednostavno šetati i uživati u lepotama.

To je i naša obaveza, ne svakodnevna, ali čuvarska služba Parka prirode Zlatibor pri obilasku terena uvek kad naiđe na smeće – to uklanja. Imamo i specijalizovano vozilo koje nam koristi za to, imamo kvadove, ali i podršku komunalnog preduzeća sa kojim imamo dobru saradnju. Mi obezbeđujemo kontejnere koje u dogovoru sa njima, raspoređujemo u Parku prirode Zlatibor i oni imaju specijalizovana vozila kojima to odvoze. Bilo je mnogo smeća, a teren je uzuzetno težak, morali smo angažovati ljude koji su sposobni da to odrade, kaže Boško Šopalović, upravnik RJ Park prirode Zlatibor.

Foto: Zlatiborpress

Ovom prilikom je skupljeno i odveženo sedam džakova smeća vozilima Komunalnog preduzeća i kvadovima koje ima Radna jedinica Park prirode. U ovoj akciji je očišćeno i odmorište oko vodopada Skakavac koje je uređeno za posetioce 2017. godine.

Praveći planove planiramo sredstva za održavanje, ulepšavanje i pristupačnost vodopadu. Uradili smo silaznu stazu sa sigurnosnom ogradom u dužini od 70 metara, vrši se i sadnja sadnica, kao i košenje trave na izuzetno teškom terenu. U prilici smo, s obzirom da smo rešili pravno imovinske odnose sa komšijama i zakupili smo ovaj prostor za sadržaje za odmor i igru dece, a već smo počeli sa postavljanjem drvene galanterije.

Semegnjevo se, kaže Šopalović, obično bira za održavanje nekih manifestacija kao što su moto trke.

To su lokacije koje se često biraju. Tu ima dosta šumskih puteva, ima planinarskih staza, to je pod kontrolom Parka prirode Zlatibor, pogodno je da se manifestacije održavaju, naravno uz saglasnost nadležnog ministarstva i potrebnih dozvola od Opštinske uprave Čajetina, kaže Šopalović.

U samoj okolini vodopada Skakavac postoje četiri planinarske staze u ukupnoj dužini od oko 60 kilometara. Na pogodnim mestima staze su opremljene drvenim mobilijarom, pa su najčešći posetioci i uživaoci ovih prirodnih lepota planinari, ali i turisti iz raznih krajeva Srbije, kao i drugih zemalja. Iz Parka prirode apeluju na sve da prirodne lepote ne ugrožavaju ni na koji način.

Izvor: Zlatiborpress

Leave a Comment