Zeleni izazov JP Gold gondole /FOTO I VIDEO/

„Zeleni izazov“ započeo je juče, 1. јuna, na zlatiborskoj Gold gondoli.  Tom prilikom čišćena je okolina trase gondole i prikupljen otpad uz pomoć prijatelja i saradnika iz Parka prirode „Zlatibor“, KJP „Zlatibor“ i decе iz ekološke sekcije OŠ „Dimitrije Tucović“, kao i privatnih radnji koji su se volonterski priključile akciji.

Zajedno sa radnicima gondole učesnici su čistili i uređivali prostor oko krajnje stanice na Torniku dok su školarci sakupljali otpad na međustanici, na prostoru oko Ribničkog jezera.

– Ovo je gondolin Zeleni izazov kojim želimo da izazovemo sve naše saradnike, partnere, goste, kolege, ljubitelje Zlatibora i gondole, da razviju svest o potrebi očuvanja životne okoline i brige o prirodi. Sve aktivnosti Gold gondole u saglasju su sa prirodom i takav način rada želimo da preslikamo u druge organizacije. Briga o životnoj sredini je u suštini funkcionisanja preduzeća i naših životnih navika. Mi se kroz različite akcije trudimo da pokažemo prirodu onakvom kakva ona treba da bude – izvorna, čista, zdrava. Danas smo se ozbiljno angažovali da ukolonimo granje i drveće koje je polomljeno tokom zimskog perioda i pokupimo smeće na širem pojasu i Tornika i Ribničkog jezera. Cilj je i da ukažemo na neophodnost razvijanja ekološke svesti i da smanjimo količinu otpada u samom nastanku. Sve je, sa druge strane, povezano i sa zdravim stilovima života koje mi propagiramo i aktivnostima na gondoli u duhu unapređenja životnih navika i brige o sebi i okolini – rekla je direktorka JP „Gold gondola Zlatibor“ Bojana Božanić i naglasila da će se nastaviti sa ovakvim aktivnostima i u narednom periodu.

Zajedničkim snagama učesnici akcije su dali svoj doprinos sa željom da posetioce Zlatibora dočeka uredan ambijent kao i svake godine do sad.

– U maniru ekološki svesnog preduzeća i sa željom da nam priroda bude čista i da očuvamo životnu sredinu svakodnevno, sa ekološkom sekcijom iz OŠ „Dimitrije Tucović” i kolegama iz Parka prirode „Zlatibor” i KJP „Zlatibor”, čistimo prostore između i oko stanica. Često organizujemo ove akcije koje imaju za cilj da povećaju svest o očuvanju prirode. Želja nam je da zajedničkom saradnjom održavamo prirodu što čistijom. Na ovaj način dajemo primer ne samo lokalnom stanovništvu, nego i turistima kako da se odnosimo prema životnoj sredini – rekla je koordinatorka akcije Brankica Rajović.

Podsetimo da je Gold gondola organizovala akciju čišćenja povodom Svetskog dana čistih planina, 26. septembra, sa ciljem jačanja svesti o značaju planina, kao i isticanja mogućnosti ka njihovom očuvanju. Ovakve akcije Gold gondola sprovodi sa ciljem jačanja svesti o značaju očuvanja prirode i zaštite životne sredine konstantno ističući i podižući svest, kako stanovnika opštine Čajetina, tako i mnogobrojnih turista koji svakodnevno borave na Zlatiboru, koliko je važno da brinemo o prirodi i njenim raznolikostima.

Izvor: JP Gold gondola Zlatibor

 

Leave a Comment