Za početak ozelenjavanja Užica sadnja 5.000 sadnica

Jedno zdravo, odraslo stablo prikupi iz atmosfere oko 22 kg ugljen-dioksida na godišnjem nivou, a da u atmosferu isto tako emituje na godišnjem nivou onoliko kiseonika koliko je neophodno za disanje dva odrasla čoveka. Tim rečima je Nada Jovičić, većnica za ekologiju u Užicu, otpočela akciju pošumljavanja u užičkom naselju Pora.

Parcela na Pori je jedna od pet predviđenih parcela u Užicu na kojimaće biti posađene sadnice crnog bora u okviru akcije “Udahnimo život prirodi”.

– Nama je neophodno, naročito u urbanim sredinama gde je nivo kiseonika u proseku 6% niži u odnosu na ostale teritorije, da se zelene površine povećavaju iz godine u godinu – rekla je Nada Jovičić, koja je zajedno sa gradonačelnicom Užica dr Jelenom Raković Radivojević i većnicima za mesne zajednice i za javna preduzeča zasadila prve sadnice.

Gradonačelnica dr Jelene Raković Radivojević podsetila je da je tokom prethodne dve godine posađeno oko 36 000 stabala u užem centru grada na površini od 14 hektara.

– Pošumljavanje nastavljamo i ove godine i to sadnjom oko 5.000 stabala na pet parcela koje se nalaze na Pori, Ibiševom guvnu, Malom Zabučju, u Кrčagovu i u Omladinskoj ulici. Ovde naravno nećemo stati jer pošumljavanje jeste jedna od dugoročnih mera koju smo predvideli i koju ćemo realizovati svake godine, zajedno sa svim ostalim merama za povećanje energetske efikasnosti i unapređenje kvaliteta vazduha i zaštitu životne sredine – rekla je gradonačelnica.

Grad je inicirao akciju “16.000 stabala za 16.000 ložišta” u kojoj su obezbeđene i podeljene besplatne sadnice građanima da i sami rade na uvećanju zelenog pojasa na svojim privatnim parcelama. Takođe, Užičani učestvuje i u akciji ” Posadi svoj hlad”.

Autor: LZS

Leave a Comment