Markiran najkrupniji medved na Tari. Dobio ime ALEKSANDAR

U okviru projekta „Tajni život medveda“ nedavno je markirana nova jedinka mrkog medveda, ali po prvi put sa ogrlicom koja ima kameru.

Uhvaćena je i obeležena je do sada najkrupnija jedinka na Tari koja je dobila ime Aleksandar po čuvenom Aleksandru Velikom. Medved je starosti od oko 15 godina i težine 246 kilograma. Ovaj gorostas je poneo posebnu GPS-GSM ogrlicu koja ima takozvanu akcionu kameru. Zahvaljujući njoj imaćemo priliku da vidimo život medveda iz njihove perspektive. Ovako prikupljeni podaci pomoći će nam da bolje razumemo ponašanje i ekologiju ove ugrožene vrste.

Projekat „Tajni život medveda“ je finansiran od strane kompanije Telekom Srbija a.d., a ima za cilj da doprinese očuvanju biološke raznovrsnosti Nacionalnog parka Tara i Srbije i podizanju svesti javnosti o potrebi i značaju zaštite ugroženih vrsta.

Osim naučno-istraživačkog aspekta, rezultati projekta pomoći će da se široj javnosti na pravi način predstavi jedna divlja životinja poput mrkog medveda i da se na taj način razbiju predrasude u vezi ove vrste. Rezultati ovakvog monitoringa medveda će omogućiti da se bolje razume njihova nemerljivo značajna uloga u šumskom ekosistemu, kao jednog od najvrednijih predstavnika biološke raznolikosti koji ima značajnu ulogu u očuvanju prirode.

Izvor: NP Tara

Leave a Comment