Za 15 dana ponovo će proraditi pruga Mokra Gora-Višegrad

U Mokroj Gori održan je sastanak minsitra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića, gradonačelnice Užica Jelena Raković Radivojević, direktora „Srbija voza“ Ivana Bulajića, ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljka Ćorića i načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića, koji su razgovarali o ponovno uspostavljanju železničkog saobraćaja do Višegrada.

– Naš cilj je da železnicu dodatno integrišemo sa Republikom Srpskom i za petnaest dana Mokru Goru ponovo ćemo povezati sa Višegradom i time ćemo dobiti jedinstvenost kako u saobraćajnom tako i turističkom smislu – rekao je ministar Tomislav Momirović, koji je istakao i važnost svih autoputeva, kao i brzih pruga koje se grade, jer se upravo na taj način povezuje region.

On je dodao da “bez kvalitetne saobraćajne infrastrukture, bez jačanja ekonomije neće biti boljeg standarda ni u Srbiji, ni u Republici Srpskoj, ni u BiH, ali ni na Balkanu”.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić potvrdio je da je ovaj sastanak jasan pokazatelj intenzivne saradnje, ali i velikog truda kako bi se unapredili zajednički potencijali.

Uspostavljanje redovnog saobraćaj za Višegrad, od velikog je turističkog značaja za regije s obe strane granice i značajan projekat u okviru veza Republike Srbije i Republike Srpske, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

– Turisti su sve zahtevniji, a mi svi zajedno, trudimo se da proširenjem i obogaćivanjem turističke ponude izađemo u susret njihovim zahtevima. Zato će Grad Užice pružiti neophodnu podršku i sve što je potrebno kako bi ovaj značajan projekat zaživeo. Našim planskim i strateškim dokumentima predvideli smo dalje korake za unapređenje infrastrukture i svih ostalih sadržaja ovde u Mokroj Gori i nadamo se da ćemo uspeti u nameri da razvojem turističih potencijala na viši nivo podignemo i privrednu aktivnost. Na taj način stvorićemo uslove da mladi ljudi ovde ostaju da žive i rade, a sa druge strane stvaramo uslove da iz godine u godinu ovde boravi sve veći broj turista – rekla je gradonačelnica Užica.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurđević rekao je da očekuju da će zainteresovanost biti velika, jer iz godine u godinu se povećava broj turista.

Železnička pruga Mokra Gora – Višegrad je pruga uzanog koloseka, dužine oko 25 km. Nakon obnove pruge u avgustu 2010. godine je prva kompozicija saobraćala na ovoj relaciji, a prema potrebi saobraćali su se od 2012. do 2019. godine. Tokom 2020. godine voz „Nostalgija“ nije saobraćao, a u protekloj godini redovan saobraćaj voza „Nostalgija“ organizovan je na pruzi Mokra Gora – Šargan Vitasi, a ne i do Višegrada.

Autor: LZS

Leave a Comment