/VIDEO I FOTO/ SVETSKO, A ZLATIBORSKO – Turisti ga već obožavaju!

Pre 73 godine zlatiborsko jezero u centru najposećenijeg planinskog turističkog centra na Zlatiboru bila je prava atrakcija. To pravougaono malo veštačko jezero na Zlatiboru, dužine 150 m i širine 50 m, 1946. godine, odmah nakon Drugog svetskog rata, gradilo je sotitanak omladinaca, pretežno užičkih gimnazijalaca, po projektu akademika Miladina Pećinara iz Ljubiša. Tim omladincima je bilo potrebno sedam dana da iskopaju svu zemlju, koju su potom drvenim kolicima prosipali na mestu današnjeg Kraljevog trga i autobuske stanice. U funkciju je pušteno 1947. godine.

Napajalo se potokom Obudovica, a tokom niza godina u jezero se slivala sva površinska voda, pa i deo kanalizacije, što je jezeru ponekad davalo ružan izgled. Ali, pre zagađenja mnogi turisti su koristili jezero za kupanje, vozile su se sandoline i pedaline. Bilo je vremena kada se u tom jezeru gajio i šaran, pa su mnogi ljubitelji ove ribe dolazili u kupovinu.

 

Tokom vremena, u ovih 73 godine, jezero je doživljavalo manje promene, ali nikad potpunu rekonstrukciju. Početkom osamdesetih godina prošlog veka urađena je jedna rekonstrukcija jezera i tada je izbetonirano dno jezera.  Pre nekoliko godina postavljena je bila i plutajuća fontana, što mu je dalo novi sjaj. Prvilačilo je turiste, ali je bilo jasno da mora da se izvrši detaljna i potpuna rekonstrukcija.

Svesni toga čelni ljudi opštine Čajetina uz angažman stručnjaka iz Nemačke, a po ugledu na velike svetske turističke centre, ove godine su počeli i skoro završeni radovi na jezeru u centru Zlatibora. Efekat tih radova je potpuno novi izgled, svetski, ali opet zlatiborski. Posle skoro četiri decenije, ono je doživelo potpuni preobražaj, tako da bi neki svetski turistički centri mogli da pozavide na ovom biseru.

Nakon sveopšte rekonstrukcije, počelo je da se puni vodom pre nekoliko dana, a 10. decembra 2020. godine uključene su i svetlosne prskalice vode. Iako je urađeno oko 90 posto posla, ono sada deluje velinčanstveno.

Nakon sveopšte rekonstrukcije, počelo je da se puni vodom pre nekoliko dana, a 10. decembra 2020. godine uključene su i svetlosne prskalice vode. Iako je urađeno oko 90 posto posla, ono sada deluje velinčanstveno.

Radovi na rekonstrukciji jezera i trga u centru Zlatibora počeli su polovinom marta ove godine. Prema rečima direktora KJP „Zlatibor“, glavnog nosioca ovog velikog posla oko jezera, rekao je da su u početku planirali radovi manjeg obima, ali kako se posao otvarao, videlo se da tu ima prostora da se sprovedu i neke druge ideje.

– Prvo su rađeni pripremni radovi, skidanje starih ploča sa trga i oko jezera. Urađen je glavni kolektor i optočni kanal oko jezera, kojim se površinska voda, kišnica i voda iz potoka koji se ulivao u jezero, odvode i više se ne ulivaju u jezero. Kolektor je dužine 700 metara i dobro je uklopljen u nove instalacije vodovodne i kanalizacione mreže u centru Zlatibora. Jezero se sada puni iz tri bušotine čistom vodom – kaže Pantović i dodao da se istovremeno radilo i na betoniranju bočnih strana i dna jezera, da bi se sprečio prodor druge vode u jezero.

 

Nakon toga, počeli su radovi na dekorativnoj rasveti jezera.

– Na dnu jezera je urađeno tzv.“zvezdano nebo“. Sastoji se od malih sijalica, koje se po potrebi pale i gase. Na obodnim stranama ugrađene su 32 prskalice vode na razmacima po 10 metara. U stubićima prskalica ugrađena su svetla, koja vodi iz prskalice daje različite boje. Sa njima se upravlja automatski iz komandne kućice koju smo napravili pored jezera. Iz te kućice se upravlja i rasvetom koja projektuje razne fotografije oko jezera i na jezeru – objasnio je direktor KJP „Zlatibor“.

Na Kraljevom trgu i oko jezera ugrađene su behaton ploče za šetalište. U stvari sa jedne strane su već ugrađene, a na drugoj strani jezera su ti radovi u toku. Takođe, postavljaju se klupe oko jezera, a do Nove godine trebalo bi da se ugradi zaštitna ograda.

Konačni završetak radova se očekuje na proleće iduće godina, kada će jezero sa centralnom fontanom zasijati u punom sjaju.

– Na proleće je planirana ugradnja fontane i da se izgradi klizalište na jezeru. Sredstva iz budžeta su već odvojena za tu namenu i urađeni su svi pripremni radovi. Fontana će biti dugačka oko 120 m, a visina mlazeva vode dostiće i do 25 m. To će biti stvarno velinčanstveno – kaže naš sagovornik.

Ovo jezero je dužine 200 m i širine 70 m, a dubina je ovom rekonstrukcijom povećana za oko 1 metar, tako da sada prelazi preko 2 metra.

Srđan Pantović je još dodao da se dosta radilo na zelenim površinama oko jezera i u centru Zlatibora, tako da je posađeno dosta sadnica lišćara i četinara i uređene velike travnate površine.

Iako ima oprečnih komentara u vezi modernizacije jezera, jedno je sigurno – privućiće bar još 100.000 posetilaca.

Autor LZS, foto i video KJP Zlatibor

Tekst je napisan u okviru projekta INFRASTRUKTUROM DO TURISTA – “ZA LEPŠI DOŽIVLJAJ” koji sufinansira OPŠTINA ČAJETINA.

Zahvaljujemo se KJP Zlatibor na saradnji.

Leave a Comment