Na Jadovniku uspešno štite beloglavog supa

Prijepoljsko Udruženje građana „Jadovnik – netaknuta oaza”, već 11. godinu brine o hranilištu za supove i drugu divljač na tom području. Sada su pokrenuli projekat „Zaštitimo beloglavog supa”, koji će se realizovati do kraja februara. Podržala ih je i organizacija ORКA kroz projekat „Tvoje mesto u Srbiji”.

Dugoročni cilj projekta je doprinos već uspostavljenom mehanizmu zaštite beloglavog supa u specijalnom rezervatu prirode Кlisura reke Mileševke.

–  Mi smo želeli da ovom inicijativom podstaknemo građane naše lokalne zajednice i da apelujemo da otpad životinjskog porekla ne završava u koritima reka ili na deponiji, već da se plasira na hranilište Кašan. Takođe, želeli smo da podstaknemo i privatno-javno parnertstvo, da unapredimo saradnju sa našom lokalnom samoupravom, i ovde takođe želim istaći dobru saradnju koje Udruženje građana Jadovnik ima sa JP Srbijašume – rekla je Dragana Terzić iz Udruženja građana „Jadovnik – oaza netaknute prirode”.

Za deceniju od uspostavljanja hranilišta za nebeskog kralja, njihova kolonija je porasla sa tridesetak zatečenih gnezdećih parova na pedesetak, potvrđujući njegovu opravdanost postojanja, a i meštani jadovničkih sela imaju razlog za zadovoljstvo.

– Osetili smo korist od hranilišta, jer imamo tu mesto za deponiju da možemo da izbacimo uginule životinje i puno nam znači to sad, lakše nam je… Кako je hranilište otvoreno ovde, manje se dešava da divlje životinje napadaju stoku i prave štetu – ispričao je Semir Talović iz sela Milošev Do.

Stoga Semir i sam, kad god može pomaže članovima Udruženja, koji godišnje na hranilište iznesu od 30 do 50 tona životinjskog otpada sa područja prijepoljske, i delova sjeničke i novovaroške opštine, ali i biljne hrane.

– Dolaze baš sve vrste, pošto imamo tu i biljnu hranu, dolaze jazavci, medvedi, jedu biljnu hranu, onda on dolazi na ovaj životinjski otpad, dolaze lisice, vukovi, medvedi isto jedu ovu životinjsku hranu, znači, bukvalno, sve vrste ovde dolaze. Ako je otvorena dolje hranilica na kukuruzu, slijeću i ostale ptice – kaže Vjekoslav Joksimović iz Udruženja.

Na hranilištu je postavljen i video-nadzor, ove godine stavljena je satelitska ogrlica, posle medveda Miloša i medvedu Bori, koji ovde dolazi po obrok, ali prvi put i jednoj vučici, koje naučnicima pružaju obilje podataka o njihovom kretanju.

Ples nebeskih kraljeva posle obroka, sa rasponom krila i do tri metra, nagrada je članovima Udruženja, za sve što poslednjih deset godina čine za njih.

Izvor RTS, Natalija Vidić, foto printscreen RTS,

Leave a Comment