Vajarska radionica za decu u Arheološkom parku „StaPARК“

U subotu, 6. avgusta 2022. godine, u Arheološkom parku „StaPARК“ u Staparskoj banji biće organizovana prva vajarska radionica za decu pod nazivom “Glina u neolitu”, a posvećena je izradi i obradi neolitske keramike.

Radionica će biti realizovana u dva termina: u 16.00 i u 18.00 časova, a sadržaj radionice je namenjen deci uzrasta od 5 do 12 godina. Кoncept rada je prilagođen za grupu od maksimalno 10 učesnika tako da je neophodno izvršiti prethodnu prijavu.

Prijava se vrši telefonom na broj 031 500 555 ili lično u Turističko-informativnom centru Turističke organizacije Užice, ulica Dimitrija Tucovića 52, u četvrtak (4.8.2022) i petak (5.8.2022), od 08 do 15 časova .

Ulaz u Arheološki park StaPARК, učešće u radionici i materijal za rad su besplatni.

– Vajarska radionica “Glina u neolitu” je prva u nizu radionica koje će biti organizovane za posetioce različitih uzrasta u u Arheološkom parku „StaPARК“. Reč je o animacijskim programima koji su namenski osmišljeni da dočaraju život i rad neolitskog čoveka: izrada i obrada neolitske keramike, obrada kostiju, obrade kože, izrada i obrada oruđa i oružja u neolitu, neolitska kuhinja, arheologija za decu i izrada kuće od blata – kažu u TO “Užice”.

Animacijski programi će biti organizovani subotom o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštavana.

– Arheološki park „StaPARК“ je otvoren za posete petkom, subotom i nedeljom, od 15 do 20 časova. Ulaz i obilazak neolitkog naselja u pratnji vodiča su besplatni. Vođeni obilazak podrazumeva pričanje priče o neolitu, uslovima života i rada u ovom periodu, karakteristikama privređivanja i obilazak neolitskih kuća sa scenama koje prikazuju pripremanje hrane u periodu neolita, izradu keramike, religijsku scenu u neolitu, obradu kože i izrade oruđa. Obilazak podrazumeva obilazak poluzemunice i postavljenih peći za pečenje keramike na otvorenom i završava se u interpretacijskom centru sa suvenirnicom – navode u TO “Užice”.

Autor: LZS

Leave a Comment