Užičko pozorište pobralo 7 nagrada na Festivalu “Joakim Vujić”

Nagrada za najbolju dramsku predstavu u celini dodeljena je Narodnom pozorištu Užice za predstavu Putujuće pozorište Šopalović prema odluci stručnog žirija 60. Festivala Joakim Vujić.

Stručni žiri 60. Festivala Joakim Vujić u sastavu Aleksandar Radulović, glumac – predsednik žirija, Ivan Vuković, reditelj – član žirija i Jelisaveta Tatić Čuturilo, kostimografkinja -članica žirija odluku za najbolju predstavu ovako je obrazložio:

Jedan od najpoetičnijih antiratnih klasika na prepoznatljiv, Simovićev način, istražuje odnos umetnosti i politike, zla i lepote, postavljajući pitanja kada je vreme za pozorište a kada nije. Umesto jeftinih odgovora, postavlja  skupa i važna pitanja.

Nagrade za najbolju režiju, scenografiju i kostimografiju pripale su ovoj predstavi.

Nagrada za najbolju režiju dodeljuje se Milanu Neškoviću za režiju predstave Putujuće pozorište Šopalović, Narodnog pozorišta Užice. Nagrada se dodeljuje jednoglasno.
Reditelj Nešković briše granicu izmedju stvarnosti i iluzije i tvrdi da je drveni mač moćniji od atomske bombe,želimo da mu verujemo.

-Nagrada za najbolju scenografiju dodeljuje se Mariji Kalabić za scenografiju u predstavi Putujuće pozorište Šopalović, Narodnog pozorišta Užice. Nagrada se dodeljuje jednoglasno.

Ova zavesa skriva
Bedu skuplju od zlata,
Vek sažet u dva sata,
Beskraj na četiri kvadrata!

Prostorno rešenje Marije Kalabić nije ilustrativno a izbor scenskih elemenata na značenjski tačan način konfiguriše prostor igre.

-Nagrada za najbolju kostimografiju dodeljuje se Biljani Grgur za kostimografiju u predstavi Putujuće pozorište Šopalović, Narodnog pozorišta Užice. Nagrada se dodeljuje jednoglasno.

Biljana Grgur na svež i duhovit način suptilno oslobadja epohu konvencija pa karakteri , iako proizašli iz istorijskog i geografskog miljea drame, komuniciraju jako dobro sa savremenom publikom.

Četiri ravnopravne glumačke nagrade su pripale Dejanu Maksimoviću, Milošu Laziću, Andrijani Simović i Igoru Borojeviću.

Dejanu Maksimoviću za ulogu Filipa Trnavca u predstavi Putujuće pozorište Šopalović, Narodnog pozorišta Užice. Nagrada se dodeljuje jednoglasno. Dejanov Trnavac sa drvenim mačem, na drvenom konju, u stvarnost ne može da udje sam, u nju može ući samo sa svojom umetnošću kojoj pripada.

-Milošu Laziću za ulogu Alena u predstavi Bog masakra, Kraljevačkog pozorišta. Nagrada se dodeljuje jednoglasno. Miloš Lazić izabranim glumačkim sredstvima gradira lik advokata od uspešnog, moćnog i ciničnog čoveka današnjice preko frustracije i svadje do potpunog psihičkog kraha i nemoći.

-Andrijani Simović za ulogu Sofije Subotić u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“, Narodnog pozorišta Užice. Nagrada se dodeljuje jednoglasno. Andrijana svojim glumačkim šarmom vešto manipulise likom Sofije jednako kao sto manipuliše i Drobčevim emocijama i potvrdjuje rediteljsku odluku da bas ona bude njegova Sofija.

-Igoru Borojeviću za ulogu Drobca u predstavi Putujuće pozorište Šopalović, Narodnog pozorišta Užice. Nagrada se dodeljuje većinom glasova. Tumačenjem Drobca Igor Borojević svoj lik brani na emotivnom novou i od jednog krvoločnog batinaša nas,  na tih ,nenametljiv način, uvlači u svet u kome do sada taj lik nismo videli.

Za najboljeg mladog glumca proglašena je Ema Muratović.

-Nagrada za najboljeg mladog glumca ili glumicu (do 30 godina) dodeljuje se Emi Muratović za ulogu Ajle u predstavi „Ljudi bez grobova“, Regionalnog pozorišta Novi Pazar.Nagrada se dodeljuje većinom glasova.

Ema Muratović, svežinom mladalačke igre, autentična u glumačkom izrazu, posvećeno i nadahnuto  kreira lik Ajle i dokazuje tezu da nema malih uloga već samo malih glumaca.

-Specijalna nagrada za kolektivnu glumačku igru dodeljuje se ansamblu predstave Režim ljubav, Kruševačkog pozorišta. Nagrada se dodeljuje jednoglasno.

Ansambl Kruševačkog pozorišta,  vodjen rukom rediteljke Snežane Trišić , na vrlo vešt i  ubedljiv način uvlači sve nas u beskrupulozan svet složenih partnerskih odnosa .Smejući se njima,smejemo se sebi.

Počeo Joakim

Nagrada žirija okruglog stola kritike pripala je predstavi Bog masakra, odlučio je žiri u sastavu Borisav Matić, predsednik žirija, Aleksandra Glovacki i dr Zoran Maksimović.

Žiri okruglog stola kritike jednoglasno je doneo odluku da nagradi predstavu Bog masakra Kraljevačkog pozorišta. Ova predstava u režiji Igora Pavlovića, koja predstavlja zaokruženo i uspešno umetničko ostvarenje, polazi od istoimene građanske komedije Jasmine Reze, ali hrabro reinterpretira komad kao tragediju koja govori o nemoći civilizacije da se suoči sa nasiljem i da ga spreči. Kroz priču o licemerstvu roditelja iz navodno prefinjene građanske klase i njihovoj nedovoljnoj brizi o deci, „Bog masakra“ pokušava da odgovori na pitanje kako je došlo do masakra u „Ribnikaru“ i dominacije nasilja u savremenom društvu. Rediteljsko kreativno tumačenje drame oživljava četvoro mladih, talentovanih i uverljivih glumaca – Svetlana Milenković, Aleksandra Arizanović, Vladimir Jovanović i Miloš Lazić – a izvođenje predstave u kamernoj postavci stvara osećaj intimnosti između publike i izvođača, čineći publiku delom ove priče kao što ona to i jeste u stvarnosti.

Autor: LZS, Izvor i foto: NP Užice

Leave a Comment