Užice – Prestonica kulture Srbije 2024

Užice će biti prestonica kulture Srbije 2024. godine po odluci Komisije za pripremu realizacije i sprovođenja programa “Prestonica kulture Srbije”. Radna grupa Ministarstva kulture je ocenila da je prijava Užica dobro osmišljena i utemeljena na lokalnim specifičnostima sredine, da je programski koncept sadržajan i jasan, a plan realizacije radno izvodljiv, kao i da inovativni pristup programu doprinosi razvoju kulturne ponude i kvalitetu kulturnog života zajednice. Takođe, podnosioci su posebno vodili računa o razvoju kulturnog indetita Užica.

– Grad Užice kao administrativni, obrazovni i zdravstveni centar Zlatiborskog okruga sa svojim bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, tradicionalnim i prepoznatljivim festivalima, JPF “Bez prevoda”, “Licidersko srce”,”Žestival”, “Trofej Radomir Antić”, “Suva igla”, “Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa” i mnogim drugim kulturnim, umetničkim i turističkim sadržajima, zaslužuje da bude deo ovog programa ministarstva. U planu su konkretni projekti koji se odnose na osnivanje Muzeja keramike, rekonstrukciju velike sale u Gradskom kulturnom centru i osnivanje Dečijeg kulturnog centra – istakli su čelnici Užica tokom posete radne grupe.

Pored toga, Užice je prvi grad u Srbiji, a drugi na svetu u kome je pokrenuta hidrocentrala, danas poznata hidrocentrala „Pod gradom“. U gradu na Đetinji se nalazi tvrđava “Stari grad” iz 14. veka, a nedavno je otvoreno neolitsko naselje „StaPARК“, replika nekadašnjeg takvog naselja koje se nalazilo na samo par kilometara.

Na ovaj konkurs je pristiglo 12 prijava. Cilj ovog programa jeste podrška lokalnim samoupravama radi razvoja infrastrukture i kulturnih kapaciteta, podizanje kvaliteta kulturnog života, pokretanje kulturnog, umetničkog i turističkog razvoja kroz postojeće i nove umetničke programe, oživljavanje postojećih, ali i pokretanje novih institucija kulture.

Autor: LZS

Leave a Comment