Upoznajmo Užice kroz igricu

Društvenom igrom “Igrom kroz užički kraj” učesnici će kroz zabavu moći da upoznaju Užice, mlađi da saznaju i nauče o vrednostima koje su se nekada gajile, o nekim pojavama, ličnostima, građevinama, manifestacijama, gastronomiji, a oni stariji da se podsete grada u kojem su odrastali.

Ova igrica je nastala kao koautorski projekat Društva istoričara Užica – Vesne Lučić i Snežane Nedeljković, Udruženja Roditelj – Marine Jevtić, Umetničke škole profesora i učenika – Jelene Guskić Petrović, Jelene Luković i Slavka Lukovića i Lista Rujanskog – Dragana R. Filipovića.

– Marina Jevtić je okupila nas nekoliko iz Društva istoričara Užica sa idejom da napravimo nešto što će da podseti i nauči mlađe sugrađane o svim vrednostima koje smo nekada gajili u Užicu, o nekim pojavama, ličnostima, građevinama koje više ne postoje ili su zaboravljene. Tu su gastronomija, manifestacije, događaji… Cilj je da mlađi nauče, a stariji podsete, tako da je mogu igrati svi od 7 do 77 godina – rekla je Vesna Lučić.

Igrica podseća na “Ne ljuti se čoveče”, s tim što ima tri nivoa – šegrta, kalfe i majstora. Gradacijski, po težini igre idu i pitanja. Igra ima 28 pitanja i odgovora za sva tri nivoa, a učesnici mogu da prilagođavaju i menjaju pravila shodno uzrastu i vremenu. Svaki učesnik kada prođe svoj krug i opet dođe na startnu poziciju dobija karticu da je osvojio sledeći nivo šegrta, kalfe i prvi koji završi igru dobija majstorsko pismo. Na poleđini svih kartica je objašenjenje da bi mlađu naučili kakav je Užice bio grad zanatlija. U igri su četiri džokera sa institucijama koje imaju tradiciju ili su himanitarnog tipa i na njima je na pozadini objašnjeno o Crvenom krtsu Užice, Kolu srpskih sestara, DVD Užice i Domu za decu i omladinu Petar Radovanović.

“Igrom kroz užički kraj” se može kupiti u Turističkoj organizaciji Užice i knjižari Petar Pan u Užicu.

Autor: LZS

Leave a Comment