U godini velikog jubileja, internacionalni Bazzum džez festival u Užicu

U organizaciji Udruženja ljubitelja džeza “Jazzere” pod pokroviteljstvom Grada Užica i uz podršku brojnih sponzora od 25. do 27. maja održaće se drugi po redu Bazzum džez festival. Organizatori pozivaju sugrađane da isprate bogat festivalski program.

Uz čestitke Udruženju ljubitelja džeza Užice povodom značajnog jubileja, 30 godina postojanja, član Gradskog veća Ratko Trmčić ističe da grad sa zadovoljstvom podržava manifestaciju koja se zasluženo našla na kulturnoj mapi grada.

– Drago nam je da u susret Prestonici kulture Srbije, titule, čiji je nosilac naredne godine grad Užice imamo još jedan festival koji daje podstrek mladim muzičarima da se bave ovom vrstom muzike i koji je već postao internacionalan. Pozivam sve sugrađane da isprate festival i uživaju u nastupima vrhunskih muzičara – kaže Trmčić.

Udruženje ljubitelja džeza u Užicu osnovano je 1993. godine,a njegovo delovanje intezivirano je 2013. godine od kada se po rečima Radiše Selakovića generalnog menadžera festivala, promoviše džez u gradu i regionu sa ciljem da se napravi užička džez scena.

– Mislim da smo na dobrom putu za tako nešto što će pokazati i ovaj festival, a sa druge strane mi imamo još veće ambicije kada je u pitanju udruženje. Ipak, ono što nam posebno prija je da smo dobili poverenje i poodršku lokalne smaouprave da budemo organizartori i relaizatori projekta, na čemu se zahvaljujemo naročito gradonačelnici, koja je najviše zaslužna što festival postoji. Naravno zahvalnost dugujemo i ostalim prijateljima i sponzorima koji nas podržvaju – rekao je Selaković.

Кoliko je zapravo festival napredovao za samo godinu dana govori njegov program i učešće muzičara iz inostranstva. Biće otvoren u četvrtak 25. maja promocijom monografije “Beogradski džez festival 1971-2020”, autora Vojislava Voje Pantića u Gradskom kulturnom centru od 16.časova. Prvi dan festivala ujedno je posvećen jubileju udruženja i užičkoj džez sceni. U 19. 30 u Narodnom pozorištu Užice nastupiće hor G.L.A.S. pa Jazz Balance i Jazz Republic.

Prema rečima Selakovića drugi festivalski dan počinje radionicom koju vodi Ivan Ilić proslavljeni džez muzičar i dugogodišnji dirigent “Big Benda” RTS-a.

“Radionica se održava u Muzičkoj školi “Vojislav Lale Stefanović” u prisustvu svih polaznika ove i Muzičke škole “ARS Nova”, takođe sa početkom u 16 časova. Večernji deo progama rezervisan je za italijansko-austrijski trio “Renato Chicco trio” i nastup legende srpskog džeza Joce Maljokovića sa septetom gde će nastupiti i Ivan Ilić kao pijanista”.

Završni dan festivala obeležiće promocija publikacije “Dugo putovanje do Bazzum-a”, autora Zorana Jeremića u GКC -u od 16 časova i zvezdama festivala, “Steve Carrington Band” koji dolaze sa njujorške džez scene potpomognuti Ritam sekcijom iz Srbije. Njihov nastup je zakazan za 21.30 u Narodnom pozorištu, gde će od 19.30 nastupiti Nemanja Zlatarev&Funktastic Coalition Group”.

Udruženje ljubitelja džeza Užice pozvalo je sve sugrađane da isprate i muzički i prateći program festivala. Prvi dan posvećen jubileju udruženja je besplatan, a za sve ostale koncerte karte imaju popularne cene od 600 dinara na dan koncerta i 500 dinara u pretprodaji.

PROGRAM

ČETVRTAK 25.05.2023.       

            Prateći program: 16:00 GKC   

 • Promocija monografije „Beogradski džez festival 1971 – 2020“

Autor: Vojislav Pantić

Izdavač: Dom omladine Beograd

Gost: PR menadžer Doma omladine Boegrad Milica Ševarlić

            Muzički program:  19:30 Narodno pozorište Užice (Velika sala)

 • Otvaranje festivala
 • Hor G.L.A.S. Užice
 • Jazz balance Užice
 • Jazz republic Užice

PETAK 26.05.2023.

 Prateći program: 16:00 Srednja muzička škola VOJISLAV LALE STEFANOVIĆ Užice      

 • Edukativna radionica „Kako se sluša džez?“

Predavači: Ivan Ilić i Vasil Hadžimanov sa šestočlanim pratećim bendom 

            Muzički program:

19:30 Narodno pozorište Užice (Velika sala)

 • Renatto Chico trio (Renato Kiko) italijansko / austrijski džez pijanista

21:30 Narodno pozorište Užice (Velika sala)

 • Jovan Maljoković septet Beograd

SUBOTA 26.05.2023.

Prateći program: 16:00 GKC Užice   

 • Promocija publikacije „Dug put do BAZZUM-a“

Autor: Zoran Jeremić

Izdavač: Udruženje ljubitelja džeza Užice 

            Muzički program:

19:30 Narodno pozorište Užice (Velika sala)

 • Nemanja Zlatarev i FunktastiCoalition group Novi Sad

21:30 Narodno pozorište Užice (Velika sala)

 • Steve Carington band (Stiv Karington bend) New York – USA

Izvor: Grad Užice

 

 

Leave a Comment