Svetski dan voda – 22. mart

Pod sloganom “Voda i klimatske promene i njihova neraskidiva povezanost” Ujedinjene nacije žele da podsete da je voda najvažniji resurs i da podignu globalnu svest o važnosti zaštite voda, navelo je u saopštenju ministarstvo.

Dodaje se i da ovogodišnja kampanja treba da poveća svest o uticaju ljudskog faktora na smanjenju poplava, suša, nestašica i zagađenja vode u borbi protiv klimatskih promena.

Ministarstvo zaštite životne sredine ukazalo je da su od nedavno aktuelne poruke o potrebi i važnosti pranja ruku kako bi se zaštitili od novog opasnog korona virusa i da se treba zapitati kako je onima koji u svojim domovima nemaju pijaću vodu.

– Srbija je u regionu najmanje bogata površinskim, autohtonim vodama. Zato smo otpočeli realizaciju strateških planova u oblasti prerade otpada i otpadnih voda izgradnjom postrojenja za njihovu preradu i pripremili projekno-tehničku dokumentaciju za gradnju novih – navedeno je u saopštenju.

Prema navodima ministarstva, potvrda strateške opredeljenosti i posvećenosti Vlade Srbije rešavanju ekoloških problema i borbe sa klimatskim promenama je usvojena i u Brisel poslata Pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 i nedavno završen Nacrt Zakona o klimatskim promenama.

Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je rezolucijom proglasila  22. mart 1993. godine za prvi Svetski dan voda. Od tada se svake godine 22. marta širom sveta obeležava Dan voda u cilju skretanja pažnje javnosti na važnost vode i njen nedostatak u mnogim krajevima naše planete.

Danas, skoro polovina zaposlenih u svetu, približno 1,5 milijarda ljudi, radi u sektorima koji su povezani sa vodom i skoro sva radna mesta zavise od vode i onih koji se brinu za njenu bezbednu distribuciju. Ipak, milioni ljudi koji rade u vodnom sektoru nisu prepoznati ili zaštićeni osnovnim radnim pravima.

Autor LZS, Izvor Danas, NP Tara

Leave a Comment