Subvencije za gradske hotele od po 350 evra po krevetu

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da će gradski hoteli dobiti pomoć za otklanjanje posledica pandemije koronavirusa, od po 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi.

On je novinarima posle sastanka sa predstavnicima hotela u Privrednoj komori Srbije rekao da je jedini uslov da do kraja godine ne otpuštaju više od deset odsto zaposlenih.

“Hoteli će dobiti novčanu pomoć od 350 evra po krevetu i 150 po sobi”, rekao je Mali.

Dodao je da će hoteli novac dobiti krajem septembra, a najkasnije početkom oktobra.

Prema rečima ministra finansija, od oko 380 kategorisanih gradskih hotela otvoreno je samo 115, a u Beogradu od 115 hotela sada rade 42, a njihova popunjenost je oko 9,5 odsto.

Gradski hotelijeri u Srbiji dobiće jednokratnu direktnu subvenciju u visini od 350 evra po ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici što će doprineti da pored očuvanja radne snage, kompanije opstanu i prežive period krize, saopšteno je iz Privredne komore Srbije (PKS).

Na sastanku predstavnika hotelijera i direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS-a Mihaila Vesovića sa ministrom finansija Sinišom Malim utvrđene su prve sektorske mere za ublažavanje posledica krize izazvane koronavirusom, namenjene gradskim hotelima.

Vesović je rekao da zabrinjava podatak da je popunjenost gradskih hotela od sredine marta do danas smanjena za 93 odsto.

Mali je istakao da će za desetak dana Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objaviti javni poziv za hotelijere kojim će biti precizirani kriterijumi za korišćenje podrške.

Kako je najavio, očekuje se da će hotelijeri dobiti novac krajem septembra, a najkasnije u prvoj nedelji oktobra.

Ministar je naveo da je od oko 380 kategorizovanih gradskih hotela u zemlji otvoreno samo 112, dok u Beogradu od 115 hotela, trenutno rade svega 42, a popunjenost je oko 10 odsto.

“Narednih desetak dana pozvaćemo hotelijere da se prijave za pomoć, nadamo se dobrom odzivu, jer će ove sistemske mere za ugostiteljsku privredu doprineti da se zadrže radna mesta i prevazidje veoma težak period do kraja godine”, kazao je državni sekretar u Ministarstvu turizma, trgovine i telekomunikacija Miroslav Knežević.

Izvor Tanjug

Leave a Comment