“RANČ PAVLOVIĆ” – Druženje sa prirodom i životinjama

Na samo 8 km od Užica nalazi se jedan prijatan kutak u prirodi, gde stariji mogu da odahnu i odmore od preteške svakodnevnice, a deca da se igraju i uživaju dok se ne umore. U selu Volujac, mestu gde turizam nikada nije bio nešto posebno popularan, Milovan Pavlović sa svojom porodicom je rešio da se skrasi posle niza godina rada u inostranstvu i započne pionirski poduhvat. Na svom porodičnom imanju napravio je mini zoovrt, opremio mobilijerom za decu i napravio restorančić na otvorenom. Nazvao ga je „Ranč Pavlović“. Jedinstven je po tome što gost ne plaća ništa, ne plaća se jahanje konja, ni obilazak i druženje sa životinjama, ni prirodni sok, kafa ili rakijica koja se popije, pa ni porcije spremljene iz zemljanog lonca… Ako je gost zadovoljan on će sam izdvojiti onoliko koliko misli da treba, a ako nije, jednostavno otići.

– Jako nam je nedostajalo selo. Više godina sam bio u inostranstvu, stanovali privatno u gradovima, a onda smo se vratili u Volujac. Prvo smo supruga Gordana i ja pravili kutak za nas, za našu decu. Pošto mnogo volim konje, odmah sam nabavio jednog, Miću, a kasnije i ždrebe kobilu Koštanu.

Onda je tu dolazilo dosta dece da se druže sa konjima. Napravio sam ljuljaške, razne prepreke za decu, nabavljao razne životinje i onda je to krenulo. Počeli su da dolaze porodice sa decom da bi deca videla životinje, pa sam postavio sam klupe i stolove.

Da bi im bilo ugodnije, ponudim im sokove, kafu, ponekad kada spremim i iz zemljanog lonca pasulj ili gulaš. Tako je nastao i ovaj deo što ga zovem restorančić. Kada me pitaju koliko to košta, ja im kažem ništa. Onda oni izvade novac i ostave koliko misle da treba. Ranč je nekako sa restorančićem počeo da radi u junu prošle godine – kaže prijatan domaćin Milovan.

Kada dolazite na ranč dočekaće vas zlatna retriverka Kataleja, mačka sa mačićima, pevac gaćan, morkinja ili neka druga živina… Sve te životinje su tu sa gostima, slobodno šetaju na radost dece. Mogu još da vide i golubove, papagaje, ćurke, patke, japanske prepelice, ovce, koze, zečeve, pa i čak lisicu.

Sve životinje su druželjubive, osim lije, koja je nepoverljiva. Konji su na ispaši, udaljeni desetak minuta hodom. Prolazi se kroz šumu, pa je to prilika, za one poznavaoce, da uberu koji vrganj. A Mića i Koštana, kao da su uvek spremni za druženje. Mića je star 11 godina, a Koštana dve i po.

– Život na selu nam je baš nedostojao. Želja mi je da deca osete tu ljubav prema životinjama, jer mislim da danas to deci najviše nedostaje, s obzirom da se živi brzo i nema se vremena. Ovo je kutak gde mogu da se druže sa prirodom – dodao je Milovan.

Na celom imanju od 3,5 hektara, gde je ranč na oko hektar površine, nalazi se park u šumi sa raznim preprekama za decu. Posle igre mogu da se osveže domaćim sokovima ceđenog voća. Tu je i šaranski ribnjak, pa je i to prilika da deca nauče da pecaju.

– Voleo bih da ovo postane mesto za svakodnevicu. Ovo mesto je pravo malo selo. Sve je jednostavno i mislim da se zbog toga ovde ljudi osećaju prijatnije. Prošle godine je bilo više poseta, a ove godine, valjda zbog korone, manje – kaže Milovan, dok odlazi u objekat, koji zove „sedlarnica“, u kome se nalazi oprema za konje i hrana za životinje.

Milovan još kaže da su troškovi za održavanje životinja veliki, a zimi još skuplji. Na primer, potrebno mu je 2.000 bala sena za zimu. Prošle godine cena jedne bale je bila od 100 do 150 dinara, a ove godine je izašla i na 200 dinara. Ipak, to ga neće zaustaviti da dalje nastavi.

U planu mu je da napravi i prenoćište za goste koji dođu sa strane, a za zimu da spremi zatvoreni objekat. Milovan sa svojim sinovima Viktorom (7) i Konstantinom (5) pravi jednu vrstu zimske olipmijade.

– Ta naša zimska olimpijada se sastoji iz disciplina sankanja, grudvanja, skokova u dalj, a čak i roditelji uzimaju učešće. To im je prilika da pobegnu iz grada od smoga. Zato nam je potreban jedan zatvoreni objekat, da kada završe sa igranjem da uđu u toplo, da se presvuku i ugreju – rekao Milovan.

Pored druženja sa životinjima, Milovan je za 20. septembar organizovao druženje i sa dečijim piscem Danicom Bogojević, a u planu su još druženja sa dečijim piscima i da pravi predstave za decu. Sa poznatom užičkom animatorkom za decu Ksenijom Šupić u planu je da se organizuje i „safari“ vozilom, gde će se obići Volujački potok, obližnju planinu Jelovu Goru i Kadinjaču.

Osnovao je i udruženje građana „Mali rendžer“, koje će se baviti ekologijom i animacijom dece da čuvaju prirodu.

– Pravili smo 30. maja izložbu „Čuvajmo prirodu“, gde je bilo izloženo oko 50 radova dece. Većinu vremena ovde volontiram, ali to me ispunjava i osećam se bolje zbog toga – dodao je ovaj ljubazni domaćin.

Pogledajte galeriju

Autor LZS


Leave a Comment