Šarke iznenadile ribolovca

Željko Tajević sa Radoinjskog jezera danas pre podne je imao nesvakidašnji susret sa zmijama otrovnicama. On je lepo jutarnje jutro iskoristio da sa ocem ide u ribolov. Međutim, riba „nije radila“, pa je pošao da se prošeta obalom jezera.

– Riba nije radila, pa sam ustao da prošetam. Nedaleko odatle, na samo tri metra od vode, u suvoj travi video sam jednu zmiju da gmiže. Nije bilo prijatno, ali pravi šok sam doživeo kada sam video prema čemu je gmizala. Tu su bile još četiri sklupčane zmije. Pogledao sam okolo i na metar do dva još sam video nekoliko zmija. Bile su onako skoro nepokretne. Prema izgledu mislim da su šarke … – kaže Željko, koji je odmah izvadio telefon i snimio.

Za čoveka koji je odrastao na Radoinjskom jezeru ovaj prizor je bio nesvakidašnji.

– Ovde živim od rođenja, stalno sam na jezeru, pecam, kupam se, vidim poneku zmiju, ali ovako nešto još nisam video. I moj otac, koji je bio sa mnom, kaže da se ne seća da je u svom životu ovako nešto video. Obično, u ovo vreme, ne bi trebalo da se vide, jer se zmije povlače u svoje jazbine – dodao je Željko.

Prema narodnom verovanju zmije se povlače na Krstovdan, 26. septembra. Izgleda, da je lepo vreme ipak malo pomerilo odlazak zmija na počinak. To kaže i Arsenije Hadži Basur, užički poznavalac zmija. Njega vatrogasci i građani zovu kada imaju problema sa zmijama.

– Nije to izenaneđenje da i sada u oktobru sretnemo zmije. Na njih utiče lepo vreme. Evo, samo pre četiri i pet dana sam imao dve intervencije. Jedna je bila u ciganskom naselju u Požegi, gde sam izvukao beloušku. A druga je bila stvarno specifična i sva sreća te niko nije stradao. Jednom Užičanu, koji je vozio automobil magistralom, baš blizu ulaska u grad, gde se sada izvode radovi, iz ventilacije kod volana, izašla mu je zmija. Na samo 20 cm od volana! Sva sreća te je bio pribran i nije se uspaničio, nego je zaustavio automobil i izašao. To je bila ribarica – kaže Arsenije i savetuje da nema razloga za paniku kada se vidi zmija, već je samo zaobići ili ostati miran.

Autor LZS

 

Leave a Comment