Radi se na projektnoj dokumentaciji za most i novu kotlarnicu

Užicu će uskoro biti zamenjena jedina kotlarnica na mazut kotlarnicom na gas, ali se ostavlja kao alternativa ili mazut ili lako loživo ulje. Ona će grejati oko 130.000 m2 odnosno oko 2.200 korisnika, a nalaziće se s desne strane reke Đetinje. U okviru toga u planu je i izgradnja infrastrukturnog mosta.

Na sastanku predstavnika Grada Užica, JKP „Gradska toplana Užice“ i firme „PEM“ rečeno je da će za mesec dana bite komletno završena neophodna projektna dokumentacija za građevinsku dozvolu i nizvođenje radova za kotlarnicu “Međaj” i “Infrsatrukturni most”.

Branko Filipović, direktor JКP “Gradska toplana” Užice, rekao je da se od 2018. godine ušlo u ubrazani proces prikupljanja dokumentacije za novo postrojenje “Međaj”.

– Radi se idejni projekat, studija isplativosti, studija uticaja na životnu sredinu i konkursno rešenje infarstrukturnog mosta koji će se praviti paralelno sa mostom Кralja Aleksandra i koji će činiti jednu arhitektonsku urbanističku celinu. Očekujemo da do leta komletiramo projektnu dokumentaciju, a Grad već radi na obezbeđivanju finansijskih sredstava. Do sada je u izradu projektne dokumentacije uloženo oko 12 miliona dinara, dok je izgradnja kotlarnice procenjena na oko 600 miliona dinara – rekao je Filipović i dodao da će firma PEM iz Beograda, koja je ranije uradila idejni projekat, sada radi na izradi projektne dokumentacije za građevinsku dozvolu za kotlaranicu i za pomenuti most.

Dušan Velović, direktor firme PEM, rekao je da imaju neka tehnička rešenja koja će se razraditi sa licima iz Toplane.

– Dobićemo najbolje moguće rešenje koje će prvom mestu doprineti drastično čistijem vazduhu u odnosu na trenutnu situaciju, a sa druge strane i ekonomske uštede su ogromne. Novi sistem je mnogo bolji, duže će da traje i lakši je za održavanje – rekao je Velović.

Procena vrednosti radova za kotlarnicu “Međaj” sa mostom je 5 miliona evra.

Autor: LZS

Leave a Comment