Prvi golf teren sa 18 rupa u Srbiji izgradiće se na Zlatiboru

U Srbiji za sada postoje samo dva profesionalna golf terena i to sa devet rupa, u Beogradu i Žablju, dok se golf teren na Torniku može prilagoditi ovoj veličini. Svakako da nedostaje profesionalni teren sa 18 rupa, ali sudeći prema najavama predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića, Srbija će dobiti prvi profesionalni golf teren sa 18 rupa.

To nije iznenađenje, jer tereni zlatiborskih livada i padina pogodni su za ovu popularnu sportsku disciplinu.

Gradnjom novog kraka Gold gondola ka Čigoti, planirana je i izgradnja golf terena svetskog takmičarskog nivoa. Lokacija je kod međustanice gondole i Ribničkog jezera. Na ovaj način će Zlatibor kao turistički centar imati sve predispozicije za privlačenje svetskih džer-set klijenata prerastajući u pravo mondensko mesto – rekao je Stamatović.

Još letos kada je delegacija Opštine Čajetina koju je predvodio Milan Stamatović bila u poseti francuskom mondenskom mestu i banji Evian, koje leži na obali Ženevskog jezera, govorilo se o golf terenima.

Atrakcija Eviana je i njegov golf teren o čemu razmišlja i rukovodstvo opštine Čajetina u skladu sa planovima razvoja turističkih potencijala opštine – rekao je Stamatović i dodao da će ovi tereni biti u sastavu projekta izgradnje “Zlatnog grada”.

Golf se u Srbiji smatra igra bogatih. Međutim, iskustva drugih koji vole ovaj sport i već ga igraju kažu da nije ništa skuplje od tenisa. Kažu da je u Srbiji puno onih koji pripadaju takozvanoj srednjoj klasi, odnosno srpskoj srednjoj klasi ne nekoj američkoj, koji igranje golfa sebi apsolutno mogu da priušte. Godišnja članarina u jednom od postojećih golf klubova je 450 evra, a tamo smatraju da kada se to podeli na dvanaest meseci, odnosno deset meseci koliko se igra, onda to i nije tako strašno. Tu navode da imaju puno turističkih grupa koje posete i njihov golf teren, pa se obično organizuje jedan golf-demo čas koji traje sat vremena i tako budući golfer mogu da naprave neke prve korake sa instruktorom. Iako imaju teren sa devet rupa održava se takmičenje sa nekoliko desetina takmičara u tri kategorije.

Dok se ne izgradi profesionalni golf teren sa 18 rupa, na Zlatiboru se može uživati na Torniku u mini golf terenu. Taj teren je otvoren 2014. godine.

Mini golf teren na Torniku je zabava za korisnike svih uzrasta. Izgrađen je tako da je potupno uklopljen u prirodni ambijent Tornika. Na terenu je moguće organizovati i takmičenja na 9 rupa sa vrhunski kvalitetnom opremom. Oprema se za ovaj sadržaj može iznajmiti u samom centru – navode u Ski centru Tornik.

Da bi zadovoljili turiste koji baš vole golf, Zoran Glišović je organizovao nekoliko vrsta golfa na Zlatiboru.

„Pravi golf, parkovski golf, frizbi golf i streličarski golf. Uživaćete, vežbati-igrati na prirodnim pašnjacima Zlatibora bez grinova i rupa. Gađa se pobodena zastavica na distancama od 70 do 650 metara. Rupa se računa kao ubačaj loptice na dužinu štapa do zastavice. Igra se sa 3 – 4 štapa po izboru. Dinamika terena i vizura je neiscrpna, distance do zastavica variraju od 70 do 650 metara sa visinskom razlikom i do 30 metara. Na raspolaganju su tri terena, pomoć kedija za markiranje loptica laserski rangefinder, kolica, radio veza i mogućnost najma kvada”, navodi se na sajtu Zorana Glišovića.

Takođe se organizuje golf safari.

“Odmor je savršen period da naučite nešto novo, pa što se ne biste oprobali u golfu. No, na Zlatiboru ima organizovana i posebna vrsta golfa, takozvani golf safari. Pravila su ista kao i kod običnog golfa – treba ubaciti lopticu u rupicu, ili barem što bliže. A onda se do rupice dolazi vozilima specifičnim za vožnju safarijem, samo u manjem izdanju. Ovo je savršena fusija sporta i razgledanja automobilom”.

A za mini golf je navedeno: “Umesto da lovite lopticu u manjem automobilu Zlatiborskim poljima, možete olakšati tu aktivnost tako što ćete otići na mini golf. Pravila su ista, cilj je da ubacite lopticu u rupu, ili bar što bliže njoj. Pobednik je onaj koji se pokazao kao najprecizniji, a loptica je uvek na vidiku, te je tako mini golf dosta lakša verzija klasičnog golfa”.

I u Dino parku ima teren za mini golf.

To je sadržaj u kome će podjednako uživati cela porodica. Osnovni cilj ove igre je, kao i u standardnoj verziji golfa, ubaciti lopticu uz pomoć štapa u predviđenu rupu. Igrači imaju zadatak da savladaju prepreke na terenu i da, uz što manje pokušaja, dođu do cilja – kažu u Dino parku i dodaju da i deca, ali i njihovi roditelji vole da se isporbaju u ovom sportu.

Prema pisanju e-Kapije Golf asocijacije Srbije ima podatke da je u Srbiji registrovano 750 golf igrača, kao i oko 7.000 dece koji u osnovnim školama uče osnove igre golfa. Članovi saveza su golf klubovi, udruženja golf sudija i profesionalnih igrača, teritorijalni savezi i asocijacije. Srbija u ovom trenutku ima registovana četiri golf kluba, jednu profesionalnu golf organizaciju (Srpsko profesionalno golf udruženje) i jedan teritorijalni golf savez (Golf savez Vojvodine).
Ljubitelji golfa su poznati po tome da putuju u predele sa golf terenima i rado istražuju nove. Kao turisti su odlična klijentela, jer osim uobičajenih stavki na putu rado troše i na igru golfa, kupovinu golf suvenira i ručku posle igre. U našem okruženju imamo primer Slovenije koja ima 13 golf terena, Hrvatske koja ima pet terena, Bugarske sa šest terena. Sve te države intenzivno rade na izgradnji golf igrališta koja privlače turiste tokom cele godine – kaže za eKapiju generalni sekretar Golf asocijacije Srbije, Irena Suturović Bogdanović.

U Srbiji se godišnje održi više od 150 turnira. Golf asocijacija Srbije u saradnji sa golf klubovima organizuje Nacionalno i Otvoreno prvenstvo Srbije, Juniorsko, Mid-Amater i Seniorsko prvenstvo, kao i Srpsku amatersku ligu, dok su za najmlađe golfere obezbeđeni turniri Juniors Challenge i Mini i Midi Kup na kojima je učešće besplatno.
Naši članovi reprezentacije su takođe na Svetskoj amaterskoj listi (WAGR). U protekle tri godine na timskim prvenstvima u Evropi zlatnu medalju osvojili su i muški i ženski tim, dok smo u konkurenciji 76 zemalja na svetskom prvenstvu na 25. poziciji, što je zavidna pozicija u odnosu na mogućnosti koje možemo da pružimo reprezentaciji i perspektivnim igračima, dok su u indvidualnoj konkurenciji osvajali Otvorena prvenstva Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Rusije – kaže Irena Suturović Bogdanović.

Napominje da bi novi golf teren, naročito teren od 18 rupa, značajno doprineo popularizaciji golfa u Srbiji:

Bilo bi moguće konkurisati i organizovati turnire na evropskom i svetskom nivou, obezbediti veći protok golfera u toku dana, kao i različite sporedne aktivnosti koje golf sa sobom nosi. Svakako bi se i poboljšala turistička ponuda Srbije.

Autor: LZS

Zahvaljujemo svim učesnicima koji su pomogli da nastane ovaj tekst i na  ustupljenim fotografijama.

Tekst je deo medijskog projekta “Zlatna planina – centar sportskog turizma” koji je sufinansiran od strane Opštine Čajetina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Comment