Na Zlatiboru idealni uslovi za pripreme fudbalera

Najvažnija sporedna stvar na svetu, najpopularniji i najatraktivniji timski sport na svetu, svakako je fudbal. Na 1.000 metara nadmorske visine i idealnih klimatskih uslova, Zlatibor je sveviše interesantniji za priprema fudbalera. Uz to još kada se doda i odgovarajuća infrastruktura fudbalskih stadiona, onda nije ni čudo što timovi iz zemlje i regiona, kojih je iz godine u godinu sve više, biraju zlatnu planinu za svoje visinske pripreme.

Na Zlatiboru postoji desetak stadiona na kojima se održavaju razna fudbalska takmičenja za dve generacije, od pionira do senior, ali i gde poznati klubovi dovode svoje fudbalere na pripreme.

Trenutno na Zlatiboru postoje tri terena sa prirodnom travnatom podlogom, stadioni Švajcarija, koji pripadaju Sportskom centru Čajetina.  Tu svoje utakmice igra i lokalni fudbalski klub “Zlatibor”. Tri terena se nalaze na lokaciji južnog oboda naselja, neposredno uz samo mesto gradnje fudbalskog centra. Kapacite stadiona je 1.050 sedećih mesta. Glavni stadion je napravljen 1946. godine, a tokom 2014. godine je rekonstruisan.

U hotelu Palisad navode da imaju tri fudbalska terena.

Za sport i rekreaciju u okviru sportskog centra hotel Palisad poseduje fudbalski teren sa prirodnom travom čije su dimenzije 105x68m. Pored navedenog u okviru sportskog centra nalaze se i dva terena sa veštačkom travom najnovije generacije. Njihove dimenzije su 105×68 i 90x50m. Svi tereni izgrađeni su po FIFA standardima. Hotel Palisad raspolaže sa još jednim fudbalskim terenom sa prirodnom travom kao i pomoćnim terenom – navode u hotelu “Palisad”.

 

Pored toga u ponudi je i mogućnost organizovanja utakmica i turnira. Fudbalski klubovi Crvena Zvezda, Partizan, Aris Limasol, Utreht iz Holandije, Vlaznija iz Skadra, Amkar iz Rusije, Željezničar Sarajevo, Budućnost Podgorica, samo su neke od klubova koji su za svoje pripremi izabrali upravo sportski centar hotela Palisad. Jedan od ovih terena na prirodnoj podlozi se nalazi u samom centru Zlatibora, a preostala tri pored magistralnog puta ka Crnoj Gori, na samo par kilometara od centra Zlatibora.

U junu je na ovim terenima održan četvrti po redu Soccerbet Kupa prijateljstva 2022, prestižni fudbalski turnir za igrače mlađe od 19 godina. Učestvovalo je 12 ekipa: Akademija Pandev, Crvena zvezda, Dinamo Zagreb, Olimpija Ljubljana, Osijek, Partizan, Sarajevo, Sloboda Tuzla, Sutjeska, Vardar, Vojvodina i Željezničar.

Takođe, još dva fudbalska terena, na prirodnoj travnatoj podlozi, su u privatnom vlasništvu. Jedan se nalazi neposredno pored glavnog kružnog toka na ulsku u turistički centar, a drugi u naselju Golija.
U Čajetini postoje i dva fudbalska terena na prirodnoj travnatnoj podlozi u okviru Sportskog centra Rajevac. Ovi tereni su manjih dimenzija 40 m x 30 m i 50 m x 40 m i idealni su pripreme fudbalskih ekipa.

Fudbalski tereni se redovno obnavljaju. Recimo na samo dva terena Švajcarije zameni se oko 450 kvadrata busena, uglavnom ispred golova i na centru. Posle postavljanja novog busenja, sledi valjanje i kvašenje kako bi se sjedinio sa podlogom, a potom redovno šišanje, zalivanje i prihrana.

– Sama podloga je u vrhunskom stanju, samo par terena ima bolju podlogu u Superligi. Nadamo se da će našim radom, valjanjem i zalivanjem svi tereni biti spremljeni kako treba i da ćemo dočekati sve te ekipe koje su ovde kod nas planirale da treniraju i da se pripremaju – kažu u Sporstkom centru Čajetina.

Na ovim terenima česti su turniri mlađih kategorija, poput Kupa prijateljstva za omladince i Liga budućih šampiona, koji se održavaju. Koliko je značaj ovih turnira, ali i održavanje samih terena Igor Mirković iz organizacija Lige budućih šampiona je rekao:

– Ovde se osećamo kao kod kuće, i ne samo mi već i sve ekipe učesnice i to je jedan od razloga zašto već petu godinu dolazimo ovde jer jednostavno ljudi hoće Zlatibor i žele ove terene.

Zbog korone je bilo stalo održavanje turnira, ali se tradicija opet nastavila.

Krajem aprila ove godine više od 1.000 dece iz Crne Gore, Austrije, Makedonije, Republike Srpske i Srbije učestvovalo je u prvom Međunarodnim fubalskom dečjem turniru „Zlatibor kup 2022”. Ali, da deci bude što ugodnije organizatori Turističko-rekreativni kompleks Zlatibor, Turistička organizacija “Zlatibor, Opština Čajetina, Kulturno-sportski centar Zlatibor i Sportski savez Čajetine deci su prirpemili izvanredan doček i boravak na Zlatiboru. Otvaranje turinira je bilo vatrometom i defileom učesnika kroz centar Zlatiboru, a deca su uživala i u panoramskoj vožnji gondolom, poseti Dina parka i projekciji filmova u Kulturnom centru Zlatibor. Tako da pored sportskog života, opština Čajetina se trudi da deci upriliči i druge radosti.

U Sportskom centru Rajevac ističu da je Srbija definitivno zemlja fudbala.

Ova igra je deo svakodnevice, postala je način života. Opsesiju ovim sportom delimo i mi i željno iščekujemo nove nade našeg fudbala koje će svoje treninge i pripreme provoditi baš na našim terenima. U okviru Sportskog centra Rajevac nalaze se dva fudbalska terena dimenzija 40m x 30m i 50m x 40m. Oba su odgajana sa pažnjom i redovno održavana – ističu u SC “Rajevac”.

Treneri i fudbaleri koji vrše pripreme su veoma zadovoljni uslovima koje imaju na Zlatiboru, a posebno ističu da su tereni na kojima treniraju i igraju priremne utakmice sve bolji iz godine u godinu.

Pored toga, na Zlatiboru se održavaju fudbalski kampovi. Jedan od kampova je i kamp Milana Borjana za golmane, koji je u ovoj godini okupio 107 dece.

Zaista sam iznenađen i presrećan sa brojem dece koja borave u našem kampu. Kada se uzme u obzir da fudbalski kampovi teško mogu da skupe na svim pozicijama po pedesetoro dece, ja sam potpuno impresioniran činjenicom da imam 107 golmana. Ono što posebno želim da izdvojim je da imamo osam dece sa Kosova i osam golmana iz Hrvatske i to samo zahvaljujući predsedniku opštine Čajetina, gospodinu Milanu Stamatoviću. On nesebično godinama pomaže sport i ovaj put je odlučio da opština Čajetina pomogne našoj deci sa Kosova i iz Hrvatske – izjavio je Borjan.

On je još dodao da iz iskustva zna da su sjajni uslovi za sportiste na Zlatiboru, jer godinama sa Crvenom zvezdom dolazi na pripreme na Zlatibor.

Ipak, nisu svi zadovoljni, jer kako kažu generalna karakteristika svih terena je da ne postoji centralizovana usluga održavanja, a da je održavanja samih terena na prihvatljivom nivou, ali ne baš idealni. Takođe, ne postoji ni dovoljno segmenata koji se odnose na sportsku mediciinu, oporavak igrača, kao ni sistem specijalnih terapeutskih bazena ili hidroterapije, pa je zaključak da zbog toga na Zlatibor ne dolaze elitne ekipe.

20 novih terena

Ali, prema najavama predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića, Zlatibor će postati pravi fudbalski centar sa vrhunskim uslovima.

–  Nemamo dovoljno sportske infrastrukture za pripreme ekipa iz zemlje i inostranstva. Znamo svi da inostrane ekipe neće da dođu na pripreme jer nemaju uslove koje imaju u drugim državama – rekao je on i dodao da Zlatibor ima uslove za smeštaj sportista.
Istakao je da će naredne godine biti izgrađeno do 20 sportskih otvorenih i zatvorenih terena.

Biće potrebno oko 10 miliona evra za izgradnju sportskih terena. Do sada su dva terena završena, dva se grade, a gradiće se po fazama – rekao je Stamatović i dodao da je sledeći projekat izgradnja zatvorenog sportskog terena od 8.000 gledalaca, gde mogli da očekuju da se igraju utakmice evropskog ranga.

Brojevi za fudbalske terene:

Sportski centar Čajetina
+381 (0)31 383 22 56
+381 (0)31 383 19 98
ksc.cajetina@gmail.com

Hotel Palisad
+381 (0)31 841 151
i.karapetrovic@palisad.rs
prodaja@palisad.rs

Petar Gukić

+381 (0)63 878 06 65

Sportski centar Rajevac
+381 (0) 3831 378
info@scrajevac.com

Autor: LZS

Zahvaljujemo svim učesnicima koji su pomogli da nastane ovaj tekst i TO Zlatibor na ustupljenim fotografijama.

Tekst je deo medijskog projekta “Zlatna planina – centar sportskog turizma” koji je sufinansiran od strane Opštine Čajetina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Comment