Prezentacija Dinarida u Briselu

Predstavnici zaštićenih područja dinarskog regiona su u Evropskom parlamentu u Briselu prezentovali rad mreže Parkova Dinarida i rezultate projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude II“.

Domaćin predstavnicima zaštićenih područja iz zemalja Zapadnog Balkana koji su članovi mreže Parkovi Dinarida, organizacija civilnog društva i ekspertima iz oblasti zaštite prirode bio je evropski poslanik iz redova socijalista i demokrata (S&D) Matjež Nemec.

Evropski parlamentarac je u svom uvodnom govoru Parkove Dinarida istakao kao primer za postojeće i nastajuće međunarodne platforme čiji je primarni cilj zaštita prirode.

– Ideja o Parkovima Dinarida zaživela je na širem evropskom prostoru kao primer izuzetne organizacije kroz koju se ispunjavaju zahtevni i konkretni ciljevi očuvanja prirode, a dragoceno znanje o ovim prostorima prenosi na mlađe generacije – kazao je Matjaž Nemec, pohvalivši napore organizatora da projekat predstave što širem krugu ljudi širom EU, što je po oceni Nemeca ključno „u razbijanju predrasuda da su priroda i njene danosti uslovljene nacionalnim ili drugim granica“.

Prema rečima Matjaža Nemeca akcije, projekti i platforme kao što su Parkovi Dinaridi, ruše teze „da možemo prirodne resurse staviti u neke političke ili društvene okvire“.

– Imamo odgovornost koja je ispred svih prava. Naša prva odgovornost je da čuvamo ove prostore, a ne da ih posedujemo, a ako iko, naši potomci imaju pravo da za njih očuvaju sav biodiverzitet i svu lepotu koju parkovi Dinarida nude – kazao je poslanik u evropskom parlamentu Matjaž Nemec, istovremeno izrazivši očekivanje da će projekat Parkovi Dinarida „nastaviti da jača odgovornost donosilaca odluka i promoviše mere pravedne raspodele pogodnosti koje nude zaštićena područja“.

Pred evropskim parlamentarcima iskustva, izazove i probleme u zaštiti prirode u njihovim zemljama, kao i značaj mreže Parkova Dinarida predstavili su:

– Tatjana Masten Milek, JU Zeleni prsten Zagrebačke županije (Hrvatska)

– Amarildo Mulić, NP Una (Bosna i Hercegovina)

– Dragić Кaraklić, NP Tara (Srbija)

– Samir Ajdini, NP Mavrovo (S. Makedonija)

– Stojan Ščuka, RP Škocjanske jame (Slovenija)

– Jelena Marojević, Parkovi Dinarida (Crna Gora)

Ovom tematskom sastanku su prisustvovali i predstavnici zaštićenih područja iz Crne Gore, Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Zaštićena područja Srbije predstavljali su direktori JP „Nacionalni park Đerdap“ Saša Janošević i JP „Nacionalni park Tara“ Dragić Кaraklić.

Izvor: NP Tara

Leave a Comment