Prestonica kulture, prekretnica u radu Gradskog kulturnog centra

Filip Baralić, direktor GKC u Užicu predstavljajući program te ustanove za ovu godinu rekao je da će “ova godina sigurno biti velika prekretnica u radu Gradskog kulturnog centra, koji će doživeti potpunu transformaciju zahvaljujući projektu “Užice – Prestonica kulture Srbije 2024. godine”.

Prema rečima Baralića program Gradskog kulturnog centra u ovoj godini biće u znaku nacionalne prestonice kulture, drugačiji od prethodnih godina, uz veći broj programa i posetilaca.

– Oni programi koje ćemo realizovati tokom ove godine jesu Nova godina i Gradsko kulturno leto, Smotra recitatora “Pesniče naroda mog”, Smotra amaterskog narodnog stvaralaštva u Ravnima, “Viteški dani” u susret Vidovdanu, Кonkurs za mlade umetnike za izlagačku sezonu 2025. godine, program Grad galerija, velika izložba likovnih umetnika ateljea “Ars”, program Dečiji kulturni centar i naravno uključeni smo u programe u okviru projekta “Užice-prestonica kulture Srbije 2024. godine”. Važno je naglasiti da ćemo pored programskih aktivnosti nabaviti i znatnu količinu tehničke opreme koja će omogućiti da unapredimo kvalitet našeg rada, ne samo u okviru ove godine nego i ubuduće – rekao je Baralić.

Baralić podseća da su u toku radovi na rekonstrukciji Velike sale, studija, Omladinskog kluba i da svi sa radošću očekuju početak radova na izgradnji Dečijeg kulturnog cenra i Galerije keramike, nakon čega će rad ustanove biti daleko unapređen. Završen je lift za osobe sa invaliditetom a zahvaljujući opremi koja će biti nabavljena i sami sadržaji i programi biće im dostupni.

– Кada su u pitanju aktivnosti iz oblasti muzike i dalje će biti zastupljene različite vrste muzike od klasične i džeza do savremenih popularnih pravaca i elektronske muzike. Nastavljamo saradnju sa Muzičkom školom “Vojislav Lale Stefanović”, a u okviru programa Кulturno leto organizovaćemo koncerte na Trgu partizana – dodao je direktor GKC Užice.

Značajne promene dogodiće se u oblasti likovnih umetnosti, pre svega po pitanju izlagačkog prostora koji će biti opremljen novom rasvetom i mobilijarom. Po prvi put biće raspisan Кonkurs za izlagačku 2025. godinu za mlade umetnike do 35 godina, po uzoru na konkurs Doma omladine u Beogradu. Promena će biti i u okviru programa posvećenih najmlađima.

– Trudićemo se da organizujemo stalne sadržaje i radionice, poput likovnih radionica, škole robotike, kluba društvenih igara i osnivanja dečijeg gradskog hora. Nastavljamo i saradnju sa udruženjima i amaterskim pozorištima, a cilj nam je da dovedemo što veći broj profesionalaca. želim da kažem i da ćemo nabaviti montažnu binu sa pratećim mobilijarom, da bi mogli da programe realizujemo i na drugim javnim površinama – kaže Baralić.

I u oblasti filmske umetnosti nastavlja se saradnja sa Francuskim istitutom, Austrijskim kulturnim forumom i Festivalom Slobodna zona. Gradski kulturni centar ove godine biće i domaćin Međunarodnog filmskog festivala “Interakcija 2024”.

Autor: LZS, Izvor: Grad Užcie

Leave a Comment