Predsednik države otvorio najvredniju investiciju u istoriji opštine Čajetine

Zlatiborci dočekaše i taj dan – svečano otvaranje panormaske gondole! Snežna vejavica i temperatura ispod nule nije mogla da omete trube, brojne goste iz vrha države i Vlade, rukovodstva nekoliko opština Zlatiborskog okruga, članova vladajuće stranke, ali i opozicione „Zdrava Srbija“, da prisustvuju ovom svečanom događaju.

Zlatiborci su se iznenadili što je predsednik države Aleksandar Vučić došao na otvaranje gondole, ali jedan takav objekat vredan 13,5 miliona evra, koji je sama finansirala opština Čajetina, zaslužuje da bude svečano otvoren od strane visokog državnika. To pokazuje i dokazuje grandioznost tog projekta, koji je počeo da se gradi pre pet godina.

Svečanost je, tokom jake vejavice, počela intoniranjem državne himne koju su svirali trubači Dejan Petrovića, a zatim je usledio kraći umetnički program.

Okupljenima se prvi obratio Milojko Udovičić – Šiš, Zlatiborac koji je postao poznat po svojim volovima i zapregom kada je, pre nekoliko godina, učestvovao u „Zlatiborskoj mobi“, simboličnom početku gradnje žičare, koju je organizovalo čajetinsko rukovodstvo.

– Pomagali smo ovu izgradnju jakim volovima, jakim plugovima, a još jače jakim drugovima da se ovo uradi. Neka bude srećno i berićetno – rekao je Šiš.

Aleksandar Vučić je prvi put posetio Zlatibor i ovu opozicionu opštinu od kada je na vlasti. Domaćin Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetine, nakon podsećanja na bombardovanje 1999. godine, kada je srušena zgrada na Ski centru Tornik i odluke da se 2004. godine obnovi ta zgrada, rekao je da su tada po prepuruci Francuza da treba dalje da razvijaju turizam, odlučili da naprave projekat i za gondolu. Kratko je podsetio na poteškoće u svom tom radu u vreme mandata Vojislava Koštunice i Borisa Tadića, ali i sadašnje vlasti.

– Bilo je problema, onih birokratskih na nižem nivoima… Morali smo da uverimo predsednika Republike da je ovo projekat od opšteg interesa i zahvalan sam što je to shvatio i što smo, uz određene prepreke, uspeli da ga realizujemo i da otkočimo određene prepreke u zadnjih godinu dana i da dobijemo građevinske dozvole i upotrebnu dozvolu, i da završimo tehnički prijem i danas pustimo u funkciji gondolu – kazao je Stamatović.

Poslao je i poruku.

– Poruka je da ako izvršimo decentralizaciju, mi ćemo Srbiju oživeti, a ljudi iz malih sredina doneti dobre projekte. Današnja poseta predsednika Republike Aleksandra Vučića treba da bude shvaćena i kao početak dijaloga između opozicije i vlasti, i nadam se da će biti na opšti interes Srbije i Zlatibora – rekao je Stamatović i zahvalio se svojim Zlatiborcima, saborcima i akcijašima, saradnicima, odbornicima i svim koji su pomogli u izgradnju gondola.

Predsednik države Aleksandar Vučić rekao je da nije došao na Zlatibor radi razgovora političkih partija.

– Došao sam da podržim važan projekat i da pokažem koliko se, kao predsednik Srbije, radujem svakom uspehu države i građana. Od mene nećete da čujete da je gondola loša, zato što ju je gradio ili što je njenu gradnju inicirao neko drugi. Bilo bi sramota da to radim i govorim. Ponosan sam na ovu gondolu i pomoći ćemo oko njene početne stanice i drugih stvari. Ne zanima me, ni najmanje, ko je na vlasti, ko je imao tu ideju i ko je na tome radio. Stamatoviću nije trebalo duže od jednog razgovora da me ubedi u neophodnost završetka gradnje gondole i dobijanja svih dozvola – rekao je Vučić.

Predsednik države je govorio i o drugim bitnim infrastrukturnim projektima.

– Do kraja ove godine biće završen autoput do Požege. Izgradićemo obilaznicu oko Zlatibora, put za Ponikve, da vidimo kako da od autoputa do Požege nađemo način za brzu saobraćajnicu do Užica i da idemo sa krakom prema Kotromanu i Višegradu, da Zlatibor približimo Beogradu i drugim urbanim centrima u našoj zemlji – rekao je Vučić i najavio završetak sekundarnog gasovoda na Zlatiboru.

Istakao je da je velika trka između Zlatibora i Vrnjačke Banje po broju noćenja i dodao da će „ta trka da se nastavi, dodatnim ulaganjima u oba turistička centra“.

– Želim da vam kažem da ćemo biti uz vas, kao što ste vi uz Srbiju. Tako ćemo i mi biti uz svoj Zlatibor, svoju Čajetinu, bez obzira na to ko se i kada nalazio na vlasti i ko će sutra biti na vlasti – rekao je Vučić.

Okupljenima se obratio i Kristijan Buvije, potpredsednik francuske kompanije Pomagalski, od koje je Opština Čajetina kupila opremu za žičaru. Uručio je Milanu Stamatoviću zahvalnicu i javno se zahvalio prvom čoveku opštine Čajetina.

– Čast mi je što je oprema francuske kompanije danas ovde i zadovoljstvo mi je što sam bio jedan od učesnika na ovom projektu. Zlatna gondola je danas najduža gondola na svetu – zaključio je Buvije.

Ovom svečanom čini su prisustvovali i francuski ambasador Žan-Luj Falkoni, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, direktor Srbija gasa Dušan Bajatović i drugi visoki državni funkcioneri.

– Pa neka je došao predsednik države. Kada do sada nije dolazio, neka sada vidi zašta smo se borili tolike godine. Predsednik nam obeća neke puteve i gasovode, nadam se da će to ostvariti. Kada se tek počelo pričati o gondoli, nisam verovao da će je izgraditi. Mada, Milan Stamatović je imao svoj tim i narod uz sebe pa je uspeo. Baš ću i ja da se provozam, da vidim i to čudo kako izgleda – kaže jedan stariji Zlatiborac.

Došla je i gradonačelnica Užica sa saradnicima, ali i ceo gradski odbor Zdrave Srbije. Prvi put da se vide zajedno na jednom događaju. Dok se bave nekim temama, između gostiju sa poslužavnikom dva mladića nude vruće vino. Dobro dođe na hladnoći.

– Šteta što je vejavica te se ne vidi dobro. Jedva čekam leto pa da se provozam i vidim ove predele – kaže jedna beogradska novinarka, koja ne krije da je oduševljena Zlatiborom.

Na visini preko 30 metara, a negde i više, mimoilaze se gondole. Vejavica ne da da se vidi široka panorama Zlatibora. Vide se pašnjaci i brda prekrivena snegom, a dok se prolazi iznad krošnji drveća stiče se utisak kao da se leti iznad predela iz neke bajke. Zaleđeno jezero Ribnica stopilo se sa okolinom.

I ono što je moglo da se vidi oduševilo je sve, pa i samog predsednika države. Čak je rekao da će na leto doći sa decom na Zlatibor i provozati se gondolom.

Očekivanja su da se investicija u gondolu vrati kroz deset godina, kada se očekuje da Zlatibor postane najposećenija turistička destinacija u Srbiji i regionu sa 10 miliona noćenja godišnje i oko milion posetilaca.

Autor LZS

Leave a Comment