Posetiocima poslužili 200 porcija kačamaka

Povodom tri godine od početka rada Gold gondole na Zlatiboru posetiocima je besplatno služen kačamak.

– Na licu mesta se kuvao kačamak, što je privuklo puno pažnje posetilaca. Gledaju i pitaju šta sve ide u ovo tradicionalno jelo, a kuvar strpljivo objašnjava. Kada je završeno spremanje kačamaka, posluženo je 200 porcija zajedno sa domaćim organskim mlekom – kažu u „Gold gondole“.

Ujedno je organizovana i slikarska radionica, koja je privukla mnoge učesnike, pa uz četkicu i porciju kačamaka na vrhu Tornika, a poneko i uz čašu vina, na lepom sunčanom danu sa puno snega, baš se uživalo.

“Gold gondola” je postala epicentar promocije zdravog načina života i autentičnih ukusa. U saradnji sa Zlatiborskim Eko agrarom, Gold gondola je danas svojim posetiocima pružila priliku da uživaju u toplim zalogajima jednog od omiljenih zlatiborskih jela – kačamaka uz čašu domaćeg, organskog
mleka. Istovremeno su ljubitelji umetnosti uživali u „Četkici i čašici“, jedinstvenoj igri slikarskih boja i toplih napitakа.

– Danas je na Gold gondoli dan rezervisan za umetnost kojom želimo da obogatimo iskustvo naših gostiju. Tom  umetnošću ćemo da obradujemo i dušu i stomak. Pre svega  sa fantastičnim domaćim kačamakom i organskim mlekom iz domaće mlekare,  koje danas dajemo na poklon gostima, koji su
na  vrhu Tornika u zaista impresivnom broju. Drugi umetnički utisak odnosi se na uživanje  uz posluzenje zajedno sa  slikanjem pod vodećom ,,četkicom’’ akademskog slikara, a sve u ovom prelepom ambijentu. Spoj nekoliko različitih aktivnosti ima za cilj da napravimo lepu zabavu za
goste Zlatibora, da proširimo tu ponudu i ponudimo nešto drugačije. Mislim da će ovi tradicionalni proizvodi zajedno sa organskim mlekom iz naših preduzeća Eko agrar i mlekare „Naša Zlatka“ naći put do srca i stomaka svih dragih gostiju, zato što se ovo organsko mleko i proizvodi ovde, na obroncima Tornika. Veliko nam je zadovoljstvo što možemo da, zajedničkim snagama sa našim partnerima iz Eko agrara, to pokažemo i degustiramo – rekla je Bojana Božanić, direktorka Gold gondole.

Ova gastronomska avantura na Zlatiboru ne samo da ističe bogato kulturno nasleđe regiona, već naglašava značaj očuvanja tradicionalnih metoda pripreme hrane i korišćenja isključivo prirodnih, organskih sastojaka.
– Posebno mi je drago da mi imamo šta da ponudimo i ovakva roba dokazuje da veliki trud i angažovanje stoji iza naših proizvođača, naših poljoprivrednika i ovakve okupljanja su kruna naše delatnosti. Današnji posetioci mogu uživati u šolji organskog mleka i kačamaku koji je takođe sa organskim sirom i kajmakom kao i u ovom prelepom zlatiborskom suncu – jednom rečju hrana i za stomak i za dušu – istakao je Marko Marić, direktor Zlatiborskog Eko agrara.

Govoreći o konceptu umetničkog ugođaja  „Četkice i čašice“ i izuzetnoj popularnosti koju je za kratko vreme stekao kako među turistima tako i među lokalnim stanovništvom, direktorka Kulturnog centra Čajetina Danica Jevtić Šišović je naglasila:

– Cela ideja je bila da uz domaću zlatiborsku rakiju slikamo pejzaže po ugledu na Boža Kovačevića, a uz čašu vina da slikamo nešto što je slikao Van Gog na pariski način. Ovo je već treća radionica i sada je najveće interesovanje zato što su ljudi do sada saznali kako lepo uživo izgleda. Ovo je paket koji se svakog četvrtka može kupiti uz vožnju Gold gondolom i ovde, na Torniku, uživati uz crtanje i slikanje. Ljudi su sa oduševljenjem ovu aktivnost prihvatili, a svaku svoju sliku će poneti sa sobom kao uspomenu sa zimovanja.

Kako su zadovoljni posetioci zaključili,  ovaj nesvakidašnji spoj umetnosti za stomak i dušu dodatno im je upotpunio boravak u bajkovitom zimskom ambijentu.
Autor: LZS, Izvor i foto: Gold gondola

Leave a Comment