Počeo susret pisaca i gimnazijalaca

Petnaesti regionalni književni festival „Na pola puta“, počeo je juče u Užicu, uz primenu propisanih mera zaštite. Tokom trodnevnog festivala u Užičkoj gimnaziji pisci i drugi stvaraoci tokom redovnih časova književnosti drže predavanja, a uveče se organizuju javna čitanja i razgovori sa njima, koje moderiraju učenici.

Osnivači festivala su Ružica Marjanović, profesorka u Užičkoj gimnaziji, i Nenad Veličković, univerzitetski profesor i pisac iz Sarajeva. Njihova ideja je da se srednjoškolci upoznaju sa kvalitetnim savremenim književnicima iz Srbije i regiona, i da se đacima pruži prilika da razgovaraju o temama, filmovima i knjigama koje ih interesuju, a za koje nema mesta u školskom programu.

– U skladu sa merama zaštite, predavanjima i večernjim čitanjima u gimnaziji može da prisustvuje maksimalno 30 posetilaca. Ostali zainteresovani mogu da uživo prate festivalski program putem Fejsbuk profila, Jutjub kanala i Instagram stranice festivala „Na pola puta“. Večernja čitanja se organizuje u Užičkoj gimnaziji i počinje u 18, 30 časova – rekla je Ružica.

Deca su zainteresovana za goste, a već prvog dana su imali priliku da razgovaraju sa Almirom Alićem (Sarajevo/Tuzla), Lanom Bastašić (Banja Luka/Beograd), Darkom Cvijetićom (Prijedor). Danas razgovaraju sa Draškom Sikimićem (Ljubinje), kao i Goranom Markovićem (Beograd). U petak je planiran susret sa Radmilom Petrović (Beograd/Arilje), Josipom Mlakićem (Uskopolje) i stalnim gostom-domaćinom Nenadom Veličkovićem. Osim njih, gost festival je i Dejan Ilić (Beograd) iz Fabrike knjiga, prijatelj festivala.

Pisci su bili toliko ljubazni da su sa pričinili zadovoljstvo deci da sa njima razgovaraju uz kafu i obližnjem lokalu.

Autor LZS

 

Leave a Comment