Počeli pripremni radovi za obilaznicu kod Užica. U funkciji za dve i po godine

Nakon sedam dana od potpisivanja ugovora između ministra za saobraćaj Tomislava Momirovića u ime Vlade Republike Srbije i predstavnika kineske kompanije „Power Constuction Corporation of China Limited“, danas su počeli pripremni radovi za ovu veoma bitnu saobraćajnicu za Užičane.

– Ovi radovi ne zahtevaju veći broj radnika, ali će se izvoditi u kontinuitetu naredna dva meseca. Posebno će biti zahtevna izgradnja mosta dužine 250 metara, a verujem da će Power China ispoštovati dinamiku radova. Posle više decenija krenuli smo u realizaciju ovog projekta, koji je važan za čitav okrug – rekla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Pomoćnik ministra saobraćaja Milan Petrović smatra da je projekat veoma zahtevan i da izuskuje određene pripreme.

– Na čitavoj deonici obilaznice imamo oko 450 metara mostova, od kojih je lučni most preko Đetinje dugačak 250 metara, kao i 1,9 kilometara potpornih konstrukcija. Očekujem da se vidimo za oko 30 meseci ili na dve i po godine na puštanju obilaznice u saobraćaj – rekao je Petrović.

Inženjer Slobodan Božović, ipred izvođača radova, rekao je da je izgradnja mosta preko klisuri Đetinje u dužini od 250 m jedan od najvećih poduhvata u ovom okrugu i dodao da je siguran da će radovi biti završeni u predviđenom roku.

Obilaznica je duga oko 4,85 km, a njen značaj je što će se teretni saobraćaj izmestiti iz šireg centra grada, smanjiti aerozagađenost, a prvenstveno će se smanjiti opasnost dece, jer teretni kamioni i autobusu prolaze blizu dve osnovne škole. Vrednost ovog projekta je 29,8 miliona evra.

Autor: LZS

Leave a Comment