Otvorena izložba slika i rukotvorina Đorđa Stanića i Božidara Joksimovića u Kulturnom centru Zlatibor

U Galeriji Kulturnog centra Zlatibor svečano je otvorena izložba slika i rukotvorina, Đorđa Stanića i Božidara Joksimovića.

Prisutnim posetiocima na otvaranju obratili su se Andrijana Andrijašević, kao moderator i predstavnik Galerije, i Vesna Petrović, akademska slikarka, koja je sve prisutne uputila u stvaralaštvo Đorđa Stanića i Božidara Joksimovića.

Autor slika, Đorđe Stanić, nam je poznat kao vredan stvaralac, rođen 1973. godine u Užicu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na odseku istorije umetnosti. Samostalni je umetnik, živi i stvara u svom rodnom Užicu. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama.

Učesnik je mnogobrojnih likovnih simpozijuma. Đorđeva ulja na platnu su dinamična i  ekspresivnog karaktera. On nas kroz svoje stvaralaštvo približnije uvodi u duh sela i gradova Zapadne Srbije, ističući svojim snažnim izrazom zanemareni arhaični duh srpskog domaćinstva. Đorđeve slike su osveženje za posmatrače i ljubitelje umetnosti. Na njima je u prvom planu suštinska lepota ovog kraja i kako Đorđe i sam kaže: “Svojim slikama pokušavam da sačuvam od zaborava i ostavim budućim naraštajima iskonsku Zapadnu Srbiju, onakva kakva je, svu skrivenu u nekim procepima života i prirode, punu tradicije.“

Ljubitelji umetnosti su imali priliku da prisustvuju i izložbi rukotvorina Božidara Joksimovića, koji je rođen 1971. godine u selu Skakavac, nadomak Kosjerića, gde provodi najviše vremena. Radi u Užicu od 1996. godine. Slika apstrakcije i religiozne teme sa manastirskim i crkvenim motivima. Takođe, oslikava interesantne etno kompozicije na drvetu. Božidarove rukotvorine i slike plene toplim bojama, snažnom linijom, jasnim potezima. NJegovi motivi seoskih kuća odišu atmosferom koja upućuje na toplinu doma i ljudsku bliskost. Poigravanje oblicima i namerne deformacije idealnih predstava kuća daju dodatnu čar ovim delima. Podsećaju nas na zanemarene porodične vrednosti i dobrobit čovečanstva. Na ovu likovnost nadovezuje se slikama religioznih motiva.

Izložba je otvorena tokom marta 2022. godine, radnim danima od 10 do 17 časova.

Izvor: TO Zlatibor

 

Leave a Comment