Otvoren festival “Na pola puta”

Po 19 put u Užicu se održava festival Međunarodni književni festival “Na pola puta”.
– Devetnaesti put smo na pola puta – između Beograda i Sarajeva, u našem Užicu, koje ove godine nosi titulu Prestonice kulture Srbije i velika nam je čast što se Međunarodni književni festival “Na pola puta” održava u okviru pod okriljem “Ere kulture – istakao je Ratko Trmčić član Gradskog veća na otvaranju festivala, koji organizuju Užička gimnazija i Užička književna republika.

– Sada već kao formiran i punoletan pojedinac, ovaj festival je jedinstven i upečatljiv. Obećavao je i u počecima svog postojanja, kada je hrabro zakoračio u javnost i okupio mnoge profesore, učenike, pisce i stvaraoce. Svake godine, naš grad je tokom ovog književnog susreta nosio poseban šarm i energiju, pa su mnoge generacije bivale oblikovane i trasirane na svojim životnim putevima prilikom sureta sa velikanima književne scene, slušajući, kako o tradicionalnoj, tako i modernoj književnosti. Oni koju su imali posebnu naklonost ka ovom vidu umetnosti, samo su je utvrdili, a oni koji su se prvi put našli u ovom polju, postajali su sigurni u lepotu i raskoš koju ona pruža. Međunarodni književni festival “Na pola puta” spojio je, kroz književnost, naš grad, ustanove kulture, kao i učenike osnovnih i srednjih škola, njihove nastavnike i profesore, i još jednom potvrdio da kultura jeste naša tačka susreta, koja prevazilazi razlike, ali ih pretvara u prednosti i zajedničko delovanje koje, zasigurno, menja svet – naglasio je Trmčić.

Prema rečima Ružice Marjanović, profesorke Užičke gimnazije ove godine biće obuhvaćene veoma raznolike teme i gosti.

– Prvi put u Srbiji gostuje Igor Beleš, čija nova knjiga “Listanje kupusa” je zaista sada hit i po kojoj će se u budućnosti sigurno snimiti film, Izvanredna je i predstava “Naš sin” koja otvara festival i važno je da je mlađa publika ali i roditelji vide. Raspon predavanja je od strip umetnosti do muzike, filmova, književnosti, mitologije, očekuju nas zaista zanimljive teme i gosti – rekla je Marjanović.

Festival će trajati do 24. aprila, a Igora Beleša učestvovaće Senka Marić (Mostar), Darko Cvijetić (Prijedor), Mladen Milinov (Beograd), Vitomirka Trebovac (Novi Sad), Lamija Begagić (Sarajevo), Dejan Ilić (Beograd), Nenad Veličković (Sarajevo) i Dragoljub Stanković (Beograd). Gosti festivala biće i učenici gimnazija iz Rijeke, Sarajeva i Zagreba.

Izvor: Grad Užice

Leave a Comment