Novi prostor Galerije Reflektor

Nakon sedam godina rada u prostoru bivše kasarne 4. Puka koju je udruženje skvotiralo i sopstvenim snagama i sredstvima uredilo i dovelo u upotrebno stanje, galerija Reflektor je krajem prošle godine zatvorila svoja vrata i prestala sa radom na ovoj lokaciji. Tokom 2023 godine pronađen je novi prostor i galerija se preselila na novu lokaciju u selo Gorjani nedaleko od Sevojna, gde će nastaviti sa radom u prostoru bivše seoske osnovne škole kao prva seoska galerija savremen umetnosti u okviru novog KULTURNOG (DE)CENTRA REFLEKTOR.
Naša nova-stara galerija je presedan u našoj sredini koja u potpunosti menja postojeću paradigmu i umetnosti iz gradskih sredina donosi na selo. Pored izložbi domaćih i inostranih umetnika predviđene su mnogobrojne aktivnosti, od radionica sa decom različitog uzrasta, predavanja naših enomiranih istoričara i teoretičara umetnosti, projekcija filmova i video radova, pa do razgovora sa umetnicima. Sam centar se sastoji od izložbenog dela u kome će se dešavati različiti programi, male knjižare (biblioteke) ali i rezidencijalnog dela za umetnike koji budu posećivali KDC Reflektor.
Prva seoska galerija savremen umetnosti bi tako nastavila pionirski posao koji je UVUU(Udruženje vizuelnih umetnika Užice) započeo u Užicu kada je od napuštenog objekta napravio mini kulturni centar koji je postao važno i prepoznatljivo mesto na domaćoj i regionalnoj umetničkoj mapi.
Svečano otvaranje i predstavljanje prostora i novog centra desiće se u utorak 23. aprila u 19. časova u selu Gorjani, pop up izložbom Aleksandra Dimitrijevića i studenata pod nazivom Skladište sećanja. Izložba i postavka imaju za cilj da predstave i podsete posetioce na sve ono što je do sada urađeno, neke od radova koji su nastali u proteklom periodu i bili izlagani u Galeriji Reflektor.

Izvor: Galerija Reflektor

Leave a Comment