OPREZ: Zmije poranile!

Ovo nije bila prvoaprilska šala kada je Arsenije Hadži Basur, poznati užički zmijlovac i taksista, dobio poziv iz jedne fabrike kod Užica da dođe i uhvati zmiju. I sam se Arsenije iznenadio kada je uhvatio poskoka kapitalca.

– Prvo sam se iznenadio jer je još rano za zmije. Obično počinju da se pojavljuju od druge polovine aprila i početkom maja. A zatim i veličina ovog poskoka. Bio je među pet najvećih koje sam uhvatio, a uhvatio sam ih stotinak sigurno – kaže Arsenije.

Juče ga je vlasnik fabrike na Sušici kod Užica pozvao na intervenciju, jer su radnici videli zmiju među paletama.

– Kada sam došao odmah sam krenuo pretrtagu. Sagnem se, virim ispod palate uz baterijsku lampu i tako redom. Kod treće palate smo se poskok i ja gledali oči u oči, ali je ubrzo pobegao. Tek posle pola sata sam ga našao i uhvatio. Mogu reći da je to bila među težim intervencijama koje sam do sada imao – dodao je poznati užički zmijolovac.

On bez rukavica i štipaljki, samo uz pomoć jednog štapića hvata zmije, bilo one otrovne ili ne.

– Kada sam ga konačno uhvatio bio je strašno ljut. Zmije su obično posle zime pune otrova, pa tako je i ova. Pokazivao sam radnicima koliko je ovaj kapitalac opasan, tako što sam dok sam ga držao primicao mu štapić glavi, a on je pokušavao da ujede i izbacivao otrov – kaže Hadži Basur, koji je na kraju odvezao zmiju i pustio gde nema kuća.

On savetuje da ljudi čiste i krče svoja dvorišta, jer neuređena dvorišta privlače miševe i pacove, a oni pak zmije, jer su im omiljena hrana. Takođe, dodao je naš sagovornik, kada se primeti zmija ne treba paničiti, već se odmaći na metar i po do dva i pratiti je kuda se kreće, da bi je po dolasku odmah uhvatio.

Autor: LZS

Leave a Comment