Održan Festival školskih horova grada Užica

U Narodnom pozorištu Užice održan je drugi po redu festival školskih horova grada Užica. Publika je uživala u izvedbi šest školskih horova, a učesnike i prisutne pozdravila je i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević. Ona je ovom prilikom uručila Sporazume o saradnji između grada Užica, ustanova kulture grada Užica i visokoškolskih ustanova, ustanova srednjeg, osnovnog i predškolskog obrazovanja, svim potpisnicima.

– Mladi ljudi nisu samo posetioci i gledaoci, već i kreatori i nosioci ideja. Vodeći se time, kreirali smo Sporazum o saradnji između grada Užica, ustanova kulture grada Užica i ustanova obrazovanja. Ovim Sporazumom, koji čini 29 potpisnika uspostavljamo saradnju radi aktivnog i kontinuiranog uključivanja svih učesnika iz sistema obrazovanja i vaspitanja u kulturne sadržaje i događaje, jer prisustvo dece i mladih, aktivnostima koje sprovode ustanove kulture, kao i njihova partcipacija u kreiranju kulturnih sadržaja, od krucijalne su važnosti – istakla je gradonačelnica.

Prema njenim rečima, od izuzetne je važnosti i to što će se i u programe i godišnje planove rada uvrstiti posete ustanovama kulture, u cilju unapređenja razvoja kulturnih potreba i navika dece i učenika, kao i podizanje svesti o značaju savremenog stvaralaštva i kulturno-istorijskog nasleđa.

– Naši najmlađi sugrađani biće deo organizovanih poseta, prezentacija stalnih postavki i kulturnih sadržaja iz aktuelnih programa, obilazaka objekata u kojima se ustanove kulture nalaze, kao i odgovarajućih neformalnih edukacija koja se tiču rada ustanova u oblasti kulture za koju su ustanove nadležne. Sa druge strane, naše ustanove kulture daju mogućnost vaspitačima, učiteljima i nastavnicima da svoje aktivnosti, odnosno školske časove, održe u samim ustanovama – naglasila je gradonačelnica.

Ona je poručila da će grad nastaviti sa ulaganjima u kulturu, boreći se sa svim nepredvidivostima i izazovima jer, to jeste najveća i najvažnija zaostavština.

Ove godine Festival škoskih horova održan je u okviru programa Užice- Prestonica kulture Srbije, a prema rečima koordinatora i menadžera programa Branislava Mitrovića grad Užice će dobiti razne benefite u kulturnim sadržajima, prostorima predviđenim za kulturu, legate, galerije, dečiji kulturni centar, salu za koncerte, predstave.

– Na festivalu nastupa šest škola sa zanimljivim, šarenolikim repertoarom. Publika će čuti dečije pesme, biće popularne muzike, stranih numera i zavijačnih pesama. Ovim sporazumom između grada Užica, ustanova kulture i svih obrazovnih ustanova želimo da podstaknemo mlade ljude da ne budu samo posmatrači kulturnih sadržaja, već i kreatori – rekao je Mitrović.

Svaki školski hor predstavio se sa dve numere. Publika je uživala u izvođenjima horova osnovnih škola “Dušan Jerković”, “Prve osnovne škole kralja Petra II”, “Nada Matić”, “Aleksa Dejović” iz Sevojna, “Slobodan Sekulić” i Osnovne škole “Stari grad”.

Izvor: Grad Užice

Leave a Comment