Odložen 15. Kustendorf

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije odložen je ovogodišnji Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“, koji je trebao da se održi krajem januara u Drvengradu u Mokroj Gori.

– Dok smo se pripremali za 15. izdanje Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Кustendorf, koji je zakazan kao lični događaj za kasnije ovog meseca, najnoviji talas infekcije COVID-19 i varijanta omikrona koja je veoma prenosiva, primorala nas je da promenimo svoje planove. Кako je naš festival fokusiran na okupljanje filmskih stvaralaca iz globalne zajednice i zavisi od direktnih susreta umetnika, publike i posetilaca festivala, odlučili smo da predstojeći festival odložimo za kasniji datum. Bila je to teška odluka, ali smatramo da ne bi bilo bezbedno okupiti stotine filmskih stvaralaca, umetnika, zaposlenih, volontera, prijatelja i filmskihfila, sa epidemiološkom situacijom i porastom broja zaraženih, kako u Srbiji tako i u Srbiji – saopštili su organizatori “Kustendorfa”.

Još navode da stalno promenljiva pravila i propisi o putovanju i karantinu u različitim zemljama ozbiljno su sprečili organizatore da organizuju Кustendorf 2022 kao događaj koji su zamislili. U nadi da će se situacija popraviti planirano je da se Kustendorf 2022 održi u maju ove godine.

Ta takmičarski deo stiglo je 522 filma od kojih je žiri odabrao 15 kratkometražnih filmova. Ovogodišnji festival se održava pod naslovom “Šta su oblaci?”, kao replika iz kratkometražnog filma Paola Pazolonija. Povodom stogodišnjice rođenja italijanskog režisera posvećen je retrospektivni program u okviru koga će biti prikazani Pazolonijevi filmovi.

Autor: LZS, foto: Kustendorf

Leave a Comment