NP TARA: POSETA KOLEGA IZ S. MAKEDONIJE

JP “Nacionalni park Tara” je ugostio delegaciju od 12 zaposlenih iz JU “Nacionalni park Šar planina”, najmlađeg nacionalnog parka u Severnoj Makedoniji, osnovanog 2021. godine.

Tokom trodnevne posete, gosti iz Severne Makedonije su imale priliku da se upoznaju sa radom i aktivnostima JP “Nacionalni park Tara”, kao i da razmene iskustva sa domaćinima iz Srbije. Cilj posete bio je usvajanje primera dobre prakse i sticanje novih znanja koja će im biti od koristi u daljem radu i razvoju njihovog zaštićenog područja.

Stručnjaci iz Nacionalnog parka Tara su predstavili niz uspešnih projekata i inicijativa, mehanizme upravljanje biodiverzitetom, održivi turizam i saradnju sa lokalnom zajednicom. Gosti iz Severne Makedonije su pokazali veliko interesovanje za naše metode i pristupe s obzirom na sličan zakonski okvir, što je rezultiralo konstruktivnim diskusijama i planovima za proširivanje i unapređenje buduće saradnje.

Poseti je prisustvovao i Mustafa Gonen, izvršni direktor „Global Conservation“ za Evropu i centralnu Aziju, razmatrajući potencijalne mogućnosti za buduću saradnju.

Poseta je završena obilaskom najznačajnijih lokaliteta u Nacionalnom parku Tara, gde su gosti mogli da se uvere u lepotu i značaj ovog zaštićenog područja. Verujemo da će ova razmena iskustava doprineti jačanju odnosa između naših parkova i biti podsticaj za nove zajedničke projekte.

Izvor: NP Tara

Leave a Comment