SIROGOJNO: Pletiljama u čast

Manifestacija pod nazivom Pletiljama u čast, autora projekta Gordane Grubješić i udruženja Kolo Prijateljstva, održaće se u ponedeljak, 10. juna u 18 časova u Muzeju na otvorenom Staro selo Sirogojno.

Manifestaciju Pletiljama u čast otvoriće se promocijom knjige Dobrila autora Zorana Jeremića, na engleskom jeziku, koja je izdata uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. U njenu čast, a kroz podršku Ministarstva kulture Srbije, je kao veoma značajno izdanje Muzeja Staro selo Sirogojno 2019. godine objavnjena monografija Dobrila, autora Zorana Jeremića o liku i delu ove izuzetne žene.

Izdanje na engleskom jeziku ima za cilj da se ova dirljiva priča prenese izvan granica Srbije, jer Dobrila Vasiljević – Smiljanić je od 60 –ih godina 20. veka do danas dala neizmeran doprinos ekonomskom osnaživanju žena u seoskim područjima Zlatibora razvojem domaće radinosti, ručno pletenih džempera čime je ustanovila jedan od najbolje organizovanih primera ženskog preduzetništva i stvorila modni brend koji je i danas prepoznatljiv. Njeni izuzetni doprinosi ogledaju se u razvoju čitavog sela Sirogojna, inicijativi za izgradnju Muzeja na otvorenom Staro selo Sirogojno, osnaživanju žena u ostvarivanju principa rodne ravnopravnosti i očuvanju kulturnog nasleđa.

Uz ekskluzivni mini koncert Prelo – Kolo Prijateljstva, na kojem će nastupiti solisti Nacionalnog ansambla igara i pesama Kolo i poznati srpski umetnici, dočaraće se ambijent u kome se uz pesmu rađala inspiracija za vredno nasleđe koje su stvorile i očuvale pletilje ovog kraja.

Izvor: ZlatiborPess, naslovna foto: Muzej Staro selo

Leave a Comment