NP “Tara” nastavlja borbu protiv nelegalne gradnje

Nakon podnošenja krivičnih prijava za 6 nelegalnih objekata 12. februara ove godine, u Nacionalnom parku “Tara” je nastavljeno snimanje i podnošenje krivičnih prijava za druge nelegalne objekte.

– Na osnovu podnetih krivičnih prijava za 6 objekata za samo jedan objekat sudski proces je započeo. U međuvremenu su evidentirana 44 nova nelegalna objekta 32 investitora uglavnom na području Zaovina – Sekulića i Osluše odnosno katastarskih opština Beserovina, Zaugline i Кonjska reka. Zapisnici o nelegalnoj gradnji su predati opštinskom i republičkom građevinskom inspektoru na dalje postupanje – kaže Ranko Milanović iz NP “Tara”.

Od 32 investitora 22 nisu sa teritorije opštine Bajina Bašta. Takođe, rečeno je u NP “Tara”, izražena je tendencija fiktivne prijave lica iz drugih opština na adrese na Tari ili čak registracija poljoprivrednih gazdinstva kako bi zaobišli određene procedure i lakše došlo do građevinske dozvole.

– Osim uništavanja staništa i ugrožavanja retkih vrsta nelegalna gradnja vodi ka estetskoj degradaciji predela i stvaranju komunalnih problema i zagađenju vodoizvorišta – kaže Milanović i dodao je da službe JP „Nacionalni park Tara“ će nastaviti da postupaju u skladu sa ovlašćenjima i ovom prilikom apeluje na ostale nadležne institucije da budu dosledne i ekspeditivne u poštovanju zakona i sprovođenju zakonskih procedura i rešenja kako bi stali na put ovom problemu.

Autor: LZS, foto NP Tara

Leave a Comment