NOVA VAROŠ: Promocija knjige “Stari Vlah”

U Biblioteci „Jovan Tomić“ u Novoj Varoši u utorak 28. maja biće promovisana knjiga „Stari Vlah“ u izdanju „Službenog glasnika“ i SANU iz Beograda. Promocoja počinje u 19 časova, a pored Borisava Čelikovića, urednika izdnja, o knjizi će govoriti i Bosa Rosić, etnolog, Petar Arbutina, urednik i Milorad Miško Stevović, osnivač i predsednik Istraživačko izdavačkog centra „Stari Vlah“ iz Beograda.

Knjiga „Stari Vlah“ na blizu hiljadu stranica donosi studije posvećene Zlatiborskom, Moravičkom, Novovaroškom, Pribojskom i Višegradskom Starom Vlahu. Obrađeno je 190 naseljenih mesta, a najviše na području Ivanjice (46) i Čajetine (37), zatim Priboja, Nove Varoši, Rudog i Višegrada. U zborniku su i radovi o običajima i verovanjima, porodičnim zadrugama i ekonomskim prolikama s kraja 19. i početka 20. veka, doseljavanju stanovništva iz Hercegovine i Crne Gore…

Priređivač zbornika “Stari Vlah” Borisav Čeliković

– Predeona celina Stari Vlah nema jasno utvrđene granice, ali u širem smislu obuhvata oblasti na jugozapadu današnje Srbije severno od reke Lima i istočno od Drine u slivu Moravice i Uvca severno od Sjenice. Na zapadu se Stari Vlah graniči sa Bosnom, na jugozapadu sa Starom Hercegovinom, na jugostoku sa Starom Raškom, na severoistoklu sa Dragačevom i na severu sa Užičkom Crnom Gorom. Razlozi neutvrđenih granica su, pre svega u različitim istorijskim, administrativnim i antropogeografskim osnovama posmatranja – ističe istoričar Borisav Čeliković iz „Službenog glasnika”.

Knjiga „Stari Vlah“ je 53. od planiranih 80 u ediciji „Koreni“, koja među korica sabira sve značajne studije o poreklu i naseljima srpskog stanovništva. Najpre su objavljena istraživanja o predelima u „srcu“ Srbije – Gruži, Lepenici, Takovu, Kolubari i Podgorini, pa o Smederevskom Pomoravlju, Valjevskoj Tamnavi, Jadru i Rađevini, Užičkom kraju, Srednjem Podrinji, Mlavi i Homolju, Krajini i Ključu. Priređivač edicije „Koreni“od njenog ustanovljenja pre deceniju i po, je Borisav Čeliković (1962), autor više radova, u prvom redu o rudničko-takovskom kraju.

Izvor: Varoške novine

Leave a Comment