„Nije erski mračiti! Кulturu na viđelo!“

Povodom dodele Radne grupe Ministarstva kulture da Užice postane Prestonica kulture Srbije 2024, čelnici grada na Đetinji su održali konferenciju za novinare.

– Užice je prvi grad u Srbiji, a drugi na svetu u kome je pokrenuta hidrocentrala i svi mi koji smo ponosni na tu činjenicu imali smo veliki motiv da upravo na tom neprocenjivom blagu koje posedujemo zasnujemo dobar programski koncept i osmislimo projekat vredan ocene kakvu smo i dobili – istakla je obraćajući se medijima gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Prema njenim rečima, Užice je jednostavno grad bogate istorije, kulturnog nasleđa i tradicije, zbog čega se mora raditi na očuvanju i obnavljanju tih vrednosti za generacije koje dolaze.

-Ali, želimo i da idemo u korak sa vremenom i svim novinama i da u skladu sa tim savremene tehnologije upotrebimo u svrhu dalje prezentacije i promocije našeg grada. Sigurna sam da će Užičane obradovati infomacija da ćemo konačno dobiti Dečiji kulturni centar i Muzej keramike, da ćemo rekonstruisati veliku salu u Gradskom kulturnom centru, ali i da će biti rekonstruisana kuća akademskog slikara Mihaila Milovanovića u Ribaševini. I to je samo nekoliko aktivnosti koje su predviđene ovim projektom koji čini šest programskih celina i osam infrastrukturnih projekata. Ja ću ovu priliku iskorisiti da se zahvalim Ministarstvu kulture na ukazanom poverenju i naravno svim ljudima koji su učestvovali u pripremi ovog velikog i za Užice veoma značajnog projekta – dodala je gradonačelnica.

Uz poruku “Nije erski mračiti – kulturu na viđelo ” gradonačelnica je istakla da je sigurna da ćemo odgovoriti izazovima i opravdati titulu koju smo dobili.

Uz zahvalnost gradonačelnici i svim članovima na velikom angažovanju, Branislav Mitrović predsednik Skupštine grada Užica i koordinator Radnog tima istakao je da je tim brojao 25 ljudi iz sfere obrazovanja, medija, akademske zajednice, SPC, ustanova kulture, Gradskog veća, javnih preduzeća.

– Zahvalnost dugujemo i velikom broju naših sugrađana koji formalno nisu bili u ovom timu, ali su dali svoj doprinos i podršku u kreiranju aplikacije. Shvatili smo na samom početku da dobar rezultat možemo napraviti samo ako ceo grad bude živeo za ovaj projekat i to se i desilo. Takođe, bili smo svesni značaja i benefita koje projekat nosi sa sobom, ali pre svega bili smo svesni činjenice koliko je kultura bitna za sveukupan razvoj grada, pritom ne mislim samo na kulturne programe i sadržaje već pre svega na vrednosti i odnose koji vladaju prema kulturi sećanja, različitostima, prema prirodi. I ako na kraju dodam spoznaju i svest koliki je značaj svih naših sugrađana, koji su godinama, decenijama i vekovima pre nas ulagali u užičku kulturu i ugradili sebe u te kulturne temelje, naš motiv, naša želja i naš rad su bili ogromni i to je ono što je prepoznala komisija Ministarstva culture – rekao je Mitrović.

Danijela Vasilijević sa Pedagoškog fakulteta Užice je rekla da “ne bi bilo vizije da nije bilo umetničke slobode u potpunosti, tokom pripreme aplikacije i na tome smo mi članovi tima zaista zahvalni”.

– Razmišljali smo o tome po čemu je grad Užice jedinstven i različit u odnosu na druge i došli smo do dva pojma. Jedno je erski tj. Ere, a druga je hidrocentrala odnosno svetlost i upravo na ova dva pojma smo gradili kompletnu umetničku viziju. Mit o Erama nismo izmišljali, već smo uzimali ono o čemu je pisao Jovan Cvijić u svojim opsežnim studijama, opisujući ih kao lukave, hrabre, velike ratnike, sklone lucidnosti, ali i one koje su posvećeni veri i porodici, skloni zajedništvu i solidarnosti. Želeli smo da one koji su zaboravili, podsetimo ko smo i šta smo, a da mlađe poučimo. Sa druge strane, drugim pojmom Tesla, hteli smo da pokažemo da Ere prihvataju druge i drugačije ideje, da jesu vizionari, i da im često intiuicija ide ispred znanja. Sve smo to sublimirali kroz Treslerinu mapu uma i nismo je slučajno tako nazvali, upravo ta dva pojma smo saželi u mapu, i pokušali da napravimo vezu između nauke i culture – rekla je Danijela.

Prema njenim rečima programski koncept zamišljen pod sloganom „Nije erski mračiti! Кulturu na viđelo!“ krije stanje, nameru i rešenje ideje projekta, koja se gradi, tačnije struktuira u domenu 6 tematskih oblasti: Pod svetlošću sveće, Lučonoše, Erine pla(e)menite baklje, S(m)ijalice, Šarena svetla reflektora i De luks (sajber) Era. Svaka od pomenutih oblasti ima svojevrstan slogan svojstven izvoru iluminacije: Upali, Rasplamsaj, Razgori, Obasjaj, Reflektuj, Prosvetli. Projektne aktivnosti se zasnivaju na ključnim međusobno uslovljenim principima: razvojnosti, otvorenosti, transparentnosti i dostupnosti i svih šest oblasti se posmatraju kroz razvojni vremenski diskurs (prošlost, sadašnjost, budućnost), kako sukcesivno, gledano u celosti, tako i parcijalno, na nivou svake pojedinačne teme.

Sama vrednost ovog projekta od 490 miliona dinara dovoljno govori o broju aktivnosti koje će biti relizovane. Ministarstvo kulture projekat finansira sa 294 miliona, dok je učešće grada 196 miliona dinara.

Autor: LZS, Izvor: Grad Užice

Leave a Comment