Nešto dobro od ovog vremena: PUNE SE JEZERA

Obilne padavine su donele mnoge probleme, ali ima i jedna dobra vest. Jezera u Zapadnoj Srbiji se pune, što je dobro za energetski sistem naše zemlje.

Kokin Brod – sada i pre četiri meseca

Jezero Kokin Brod je od proletos do pre nekoliko dana bilo u najgoroj situaciji. Voda je bila veoma niskog nivao, pa su se ponovo ukazali ostaci od bogomolje i nadgrobnih spomenika koji su potopljeni 1962. godine. Ovo jezero je treće po veličini u Srbiji, posle Đerdapskog jezera i jezera Perućac na Drini, a nivo jezera varira i do 45 metara. Posle ovih kiša i snega nivo jezera se znatno povećao. Hidrometeorološka situacija je povoljno uticala i na druga dva jezera na reci Uvac. Prognoze da je potrebno više godina da se ponovo napuni jezero na Kokinom Brodu se nisu obistinile.

Zaovina – ove i prošle zime

Jezero u Zaovinama na Tari je skroz puno. Voda iz Drine je upumpavana tako da je nivo jezera porastao do vrha. Nakon duge suše, niskog vodostoja, ogolelih i ružnih obala na kojima su se videli razrušeni temelji potpoljenih kuća, ponovo je vatilo svoju lepotu. Zaovinsko jezero je reverzibilno jezero, koje služi da dopunjavanje jezera u Perućcu.

Autor: LZS

Leave a Comment