Na Zlatiboru uz klasiku i tradiciju dočekana Pravoslavna nova godina

Proslava Srpske nove godine na Zlatiboru je svečano i tradicionalno dočekana na Kraljevom trgu koncertom festivalskog orkestra “Virtuozi” pod dirigentskom palicom Bojana Suđića i u tradicionalnom duhu kod crkve brvnare u zlatiborskom selu Jablanici.

Na bini Kraljevog trga naši vrsni instrumentalisti i maestro Bojan Suđić plenili su muzičkim umećem i energijom. Uz njihove zvuke nastupili su i solisti: sopran Sofija Petrović, umetnica koja je svoju karijeru gradila najvećim delom u čuvenoj Pariskoj operi, tenor Marko Živković, mladi lav naše muzičke scene, virtuoz na harmonici i profesor ovog instrumenta u Berlinu, Dejan Jovanović. Tačno u ponoć nebo nad Zlatiborom obasjavao je i raskošan vatromet.

U selu Jablanica, kod crkve brvnare stare 185 godina, doček Srpske nove godine organizovan je u duhu narodnog slavlja i saborovanja, ne samo za meštane nego i za turiste. Program je počeo večernjim bogosluženjem i paljenjem ostataka badnjaka, da bi potom bili organizovana predstava za decu, a oduševljenje najmlađih izazvao je dolazak Božić Bate koji im je podelio paketiće.

Za starije je priređen kulturno-umetnički program, a pravo veselje je počelo uz zvuke truba, užičkog kola i narodnih pesama. Na nekih jedan do dva stepena, posetioci su, kao i prethodnih godina, mogli da se ugreju kuvanim vinom, rakijom, domaćim čajevima i pojedu ukusni kuvani kupus. Iznad ove zaravni na uzvišenju među stoletnim borovima priređen je i novogodišnji vatromet.

Svi događaji su se odvijali pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina i TO “Zlatibor”.

Autor: LZS, Izvor i foto: TO Zlatibor

Leave a Comment