NA ZLATIBORU GRMI OD MOTORA! /FOTO I VIDEO/

Svečani defile 150 motociklista sa zastavama iz 23 zemlje pored jezera na Zlatiboru naznačio je otvaranje Xross Hard Enduro Reli, trke FIM Hard Enduro. Ovaj Svetski šampionat se održava osam puta godišnje, a Srbija je dobila tu čast da bude domaćin jednog ovakvog prestižnog takmičenja. Hard reli otvorili su Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, Tatjana Matić, ministarka turizma, Winfried Kerschhaggl ispred FIM Hard Enduro Svetskog šampionata i Bratislav Đurić, organizator trke.

Bratislav Đurić, organizator trke, rekao je da prisutnima da nije ni sanjao da će Svetski šampionat doći u Srbiju.

– Kada smo pre 8 godina kao grupa entuzijasta dobili ideju da napravimo nešto ovako u Srbiji, nismo ni sanjali da ćemo posle 8 godina biti domaćini Svetskog šampionata u Off Roud motosiklizmu. Srbija u svojoj istoriji u auto-moto sportu nije nikada uradila nešto ovako. Dobio sam jutros uveravanja iz FIM-a da ćemo ostati u kalendaru trajno, da će se svake godine ova trka održavati ovde na Zlatiboru – rekao je Đurić i zahvalio se Vladi Republiek Srbije, Ministarstvu turizma, Ministarstvu sporta, Opštini Čajetina i drugim sponzorima na podršci.

Milan Stamatović je rekao da je ovo važan događaj za jedno malo mesto kao što je Zlatibor i takmičarima poželeo da ponesu lepe utiske sa Zlatibora i Srbije širom sveta. Winfried Kerschhaggl je na srpskom poželeo svim prisutnim “Dobar dan” i zahvalio se organizatorima ispred FIM asocijacije.

Ministarka Matić je rekla da je čast što je Srbija jedna od 8 zemalja, koje su domaćini Svetskog šampionata,

– Ovo je velika prilika za Republiku Srbiju i sportski rekreativni turizam Srbije. Od početka ove godine je skoro 100.000 turista posetilo Zlatibor i ove krajeve i ostavrenoje preko 300.000 noćenja. Ovakvi događaji doprinose razvoju turističkog potencijala ovog kraja – rekla je Matić.

Vilijam Džošua Bolt iz Velike Britanije, vodeći u ovom sportu, kaže da je za sada sve u savršenom redu.

– Za sada sve dobro izgeda. Jedva čekam da uđem u šumu i da pokažem šta znam – rekao je Bolt.

Graham  Džervis, trostruki svetski šampion iz Velike Britanije, je dodao da je sve fanstačno i perfektno, ali još nešto.

– Osećam se skoro kao kod kuće, magla i kiša, ali evo razdanuje se – opisao je Džervis trenutno vreme na Zlatiboru.

Vejd Jang, dvostruku pobednki ovog šampionata iz Južnoafričke republike, kaže da se raduje narednih tri dana predstojećem takmičenju.

Mario Roman iz Andore, trenutno vodeći na tabeli, rekao je da je jako dobar prolog koji će voziti na Zlatiboru i dodao:

– Jako sam je iznanđen količinom kamena u zemlji.

Met Grin, iz Južnoafričke republike, prvi put je u Srbiji i kaže da je prijatno iznenađen onim što je doživeo u Srbiji i da očekuje sjajna dešavanja.

Šampionat će trajati 3 dana i voziće se predelima Zlatibora, Tare i Mokre gore. Tokom tih dana publika će uživati u nesvakidašnjem spektaklu gledajući vozače koji na svojim motorima prelaze različite prepreke na planinama.

Nakon svečanog otvaranja, vozači su se uputiti do gondole gde će voziti trening i kvalifikacije za prolog Akrapovic Straight Rhythm. Veliko finale prologa počeće u 15 časova, kada će poligon sa 12 prepreka prelaziti po 16 najboljih vozača iz svake klase u formaciji 1 na 1. Oni će voziti na ispadanje, sve dok na poligonu ne ostane samo jedan – najbolji među njima. Ovaj zadatak neće biti nimalo lak, budući da je pred takmičarima 12 teških prepreka kao što su ogromni balvani, kamenjari i kontejneri sa vodom kroz koje će morati da voze motore.

Prvi trkački dan startuje u četvrak 19. maja u 8 časova, a vozače čeka trasa od 100 kilometara u prelepom ali surovom ambijentu planine Tare.

U petak 20. maja vozi se još 100 kilometara po živopisnim predelima Mokre Gore, dok će se poslednjeg dana u subotu, 21. maja, vozači otisnuti na još 100 km hard enduro vožnje na Zlatiboru. Za svaki trkački dan na svakoj od ove tri planine organizatori će označiti tačke na kojima će gledaoci moći da posmatraju prolazak vozača. Te tačke biće ograđene i publici je strogo zabranjeno da se kreće ostalim delovima trase koji nisu obeleženi kao mesta za posetioce. Svečano proglašenje pobednika Xrossa biće održano na Кraljevom trgu u 18 časova u subotu, 21. maja.

Autor: LZS

Leave a Comment