Mladice sa belim pečatima po telu u Limu /FOTO I VIDEO/

Dve jedva žive mladice plivale su na površini Lima. Jednu od njih je pronašao Siniša Laković iz ekološkog udruženja “Jastreb” iz Priboja.

– Išli smo da proverimo kakva je situacija na barijeri za zaustavljanja smeća na Limu. Uzvodno od barijere primetio sam mladicu na površini vode kako jedva pliva. Bila je okrenuta na leđa. Izvadili smo je i na sebi je imala velike bele pečate, kao lišaje, gljivice… – kaže Siniša.

Odmah je poslao fotografije prijatelju Dejanu Živkoviću, koji je administrator grupe na FB “Ribolov na Limu – uhvati i pusti”.

– Kada sam video fotografije i snimak pozvao sam stručnjaka za mladicu iz Novog Sada. Iako ne može sa preciznošću da mi kaže o čemu se radi dok ne uzme uzorke, na osnovu fotografija pretpostavlja da je u pitanju gljivica saprolegnija. Rekao mi je da se javlja kad ribi opadne imunitet, odnosno kad oboli od nečega. Najviše liči na ovu gljivicu, koja kažu nastaje u rano proleće kad je temperatura vode zimi bila jako niska pa otopli ili kad ribe dožive neku drugu vrstu stresa – rekao je Živković.

Drugu mladicu su našli ribolovci iznad Prijepolja, kod nekadašnje prijepoljske deponije.

– I ta mladica je jedva plivala po površini i imala pečate po telu. Za sada su ta dva primerka u pitanju, a Siniša će danas opet proveravati kakva je situacija na jezeru, rekao je Živković.

On je dodao da je pre godinu dana bilo masovno uginuće šarana, ali se pretpostavlja da je usled toga što se mnogo namnožio.

Inače, Siniša Laković radi kao volonter i stalno učestvuje u čišćenju jezera Potpeć od smeća.

– U januaru smo čistili i izvadili 50 kubika raznog otpada kod jezera, koje je zadržala barijera. Pre dva meseca smo izvadili 120 kubika, a pre neki dan 350 kubika. Jedna barijera se nalazi u Bistrici kod Nove Varoši, jedna kod Priboja na dva kilometra od Potpećkog jezera, a treća u Jagodnjaku kod Prijepolja. To je na neki način sprečilo da rekom Lim dođe u Drinu i na jezero Perućac velika količina otpada, kao ranijih godina – rekao je Siniša i dodao da velike količine otpada padaju na dno.

Ovih dana će se više kontrolisati i pratiti stanje ribe, a i zvanično ispitati šta je uzrok pojave belih pečata na mladicima.

Autor: LZS, foto i video: FB stranica “Ribolov na Limu – uhvati i pusti”

Leave a Comment