“Drvo života” glumcu Petru Božoviću, “Zlatno jaje” ruskom kratkom filmu

Sinoć je završen 15. Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf” u Drvengradu, u Mokroj gori. Prvu nagradu Zlatno jaje dobio je ruski kratki film “Vedro nebo”, reditelja Andreja Zamoskovnija i scenariste Igora Coja. Srebrno jaje osvojio je film „Nemački kvalitet kolege“ reditelja Janisa Aleksandera Kiefera iz Nemačke, a Bronzano jaje dodeljeno je za ostvarenje „Ludi Ples“ reditelja Vanje Viktora iz Švajcarske. Specijalnu nagradu festivala dobila je Veronika Ečegi iz Španije za film “Vučicin totem”, a nagradu “Filko Filač” za kameru dobio je film “Beskorisni operski pevači” Paola Serete de Ene iz Danske.

Nagrade je uručio osnivač i idejni tvorac “Kustendorfa” Emir Kusturica. Tom prilikom je ispričao susret sa književnikom Gabrijelom Garsijom Markesom u Parizu, kada ga je pitao šta najbolje izražava ideju ljudskog postojanja.

–  Da li je to Bog, nadsila, svemir, kosmos? Gledao me je dugo dok sam nabrajao sve te obrazovne opsesije i rekao mi je: “Najbolje je izražava zlatno jaje.” Zato ga dodeljujemo kao glavnu nagradu – rekao je Kusturica.

Na svečanosti zatvaranja festivala, nagrada “Drvo života” za životno delo glumcu Petru Božoviću. Reditelj je rekao da Božovića zna 42 godine, ali da nikada nije igrao u njegovim filmovima, ali se nada da hoće.

– Drvo života ću čuvati. Drvetu je potrebna nega i voda. Koristiću izvanrednu francusku reč “voda života” i trudiću se da drvo života njom zalivam. “Voda života” je rakija – rekao je između ostalog glumac zahvalivši se na nagradi i publici koja ga je sa ovacijama na nogama dugo pozdravljala.

Autor: LZS

Leave a Comment