Ministarka Vujović obišla Potpećko jezero

Čišćenje Potpećkog jezera od plutajućeg otpada, koji je stigao sa deponija iz uzvodnog toka Lima, 11.januara otpočeli su zajednički, JP „Srbijavode“ i Elektroprivreda Srbije. Nakon što su snežne padavine i niske temperature nakratko zaustavile radove, oni su nastavljeni ovih dana.

Podsetimo, komunalni otpad, prema nalogu resornog ministarstva, transportuje se na užičku deponiju „Duboko“, osim drveća, a do sada je, procenjuje se, uklonjena polovina otpada, odnosno 4.000 kubika smeća.

Radove na čišćenju Potpećkog jezera, u utorak, 26.januara obišla je Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine u Vladi Srbije, koja je najavila energične mere za one koji ubuduće budu zagađivali životnu sredinu, a time i reku Lim.

-Biće pojačan monotoring, a građani koji bacaju smeće na mesta gde to nije dozvoljeno, biće najstrožije kažnjeni. Što se tiče dalje zaštite reke Lim, moraćemo hitno da razgovaramo sa predstavnicima Crne Gore i Bosne i Hercegovine i potpišemo Memorandum o razumevanju. U sve tri zemlje biće formirane radne grupe, kako bi se mapirale sve deponije i kako bi zajedničkom saradnjom ovaj problem rešili zauvek – kazala je Vujović.

U planu je postavljanje i ekoloških barijera duž vodotokova kako bi se količina dolazećeg otpada lakše prikupila i uklonila, a ministarka je najavila da će uskoro biti otvoreni i konkursi za ovaj projekat, gde mogu da učestvuju i sve lokalne samouprave.

-Dodatni problem je što visok vodostaj reke donosi nove kubike otpada, pa tako samo danas imamo oko 2000 kubika novog smeća, a bar 1000 kubika je ostalo u džepovima – istakao je Goran Puzović, direktor JP „Srbijavode“, koji očekuje da će za petnaestak dana, posao čišćenja Potpećkog jezera, biti u potpunosti završen.

-Intenzivno radimo i na sanaciji deponije „Stanjevine“ i na toj lokaciji biće izgrađen zaštitni zid od reke Lim, kako otpad sa ove crne ekološke tačke, više ne bi rekom dolazio do akumulacije Potpećkog jezera – dodao je Goran Puzović.

Izvor: Opština Priboj

 

Leave a Comment