Ministar dao reč: IZGRADIĆE SE OBILAZNICA OKO UŽICA i najavio investicije u aerodrom Ponikve i revitalizaciju puta Užice-Bajina Bašta

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović razgovarao je danas u Užicu sa gradonačelnicom i njenim saradnicima o izgradnji obilaznice oko Užica i drugim važnim infrastrukturnim projektima koji su veoma značajni za Zapadnu Srbiju.

Ministar Momirović istakao je da se više neće dozvoliti da se deca u Užicu guše od hiljade kamiona koji prolaze kroz centar grada i dve osnovne škole, kao i da je bio frapiran činjenicom da se obilaznica oko Užica počela graditi 1993. godine, a zatim i 2007. godine i da nije urađena.

– Izgradnja obilaznica oko Užica, Požege i Gornjeg Milanovca proglasili smo projektima od posebnog značaja za Republiku Srbiju. U septembru kreću radovi na obilaznicama oko Užica i Gornjeg Milanovca, a oko Požege u martu iduće godine, jer za nju nemamo nikakvu projektnu dokumentaciju – rekao je ministar Momirović i dodao da su određene deonice na obilaznici oko Užica kako će se raditi, a da će se most preko Đetinje početi da gradi u martu iduće godine.

Istakao je da je obilaznica oko Užica ne tako mali korak u pobošljašnju ekološkog pitanju u gradu Užicu. Prema njegovim rečima pregovora se sa Kinezima oko finansiranja radova, ali zajedno sa još nekoliko projekata u Srbiji, da bi se narpavila maksimalno racionalna cena. Radovi na obilaznici oko Užica će koštati oko 25 miliona evra i oni bi trebalo da se završe maksimalno za dve godine.

On je rekao da ova Vlada Republike Srbije i ona pre nje imaju snagu da Srbiju u infrastrukturnom i ekonomskom smislu podignu na viši nivou.

– Ekologija nam je prioritet. Na terioriji 100 lokalnih samouprava radimo na postrojenjima za prečišćavanje voda, na kanalizacionoj i komunalnoj infrastrukturi. U narednih 6 godina reke u našoj zemlji će biti poptuno čisto, naše okruženje će biti zančajnije čistije – rekao je ministar.

Pored toga, ministar i gradsko rukovodstvo su razgovarali i o aerodromu Ponikve i rekonstrukciji magistralnog puta Užice – Bajina Bašta, koji je u jako lošem stanju.

– Ove godine je izdvojeno 300 miliona dinara za aerodrom Ponikve i rapsisan je tender za ogradu koja će ograditi aerodrom. Želimo da od aerodroma Ponikve napravimo jednu mali indsutrijsku zonu. Ne želimo da narpavimo spomenik koji neće funkcionisati. Cilj je da nađe svoju perspektivu i za sportsku, biznis i indsutrijsku avijaciju, ali i za turizam. Sledeće godine biće izdvojena još značajnija sredstva i treba da izgradimo put do aerodroma. Trenutno se gradi put od Zlatibora do aerodorma Ponikve, a sledeće godine biće urađeno još 10 km puta koji će spojiti aerodrom sa magistralom – rekao je Momirović i dodao da Vlada Srbije ne gura probleme pod tepih već se suočava sa njima, pa će tako problem povećane radijacije u kaponirima koji su bombardovani 1999. godine i razminiravanje biti rešeno u narednih pola godine.

Za magistralni put Užice-Bajina Bašta, koji je u izuzetno lošem stanju, krenuće se u rekonstrukciju, bar jedne deonice, do kraja godine, dok se intezivno radi na projektu tunela ispod Kadinjače i početak njegove realizacije je predviđen za dve godine, jer to su, kako je rekao ministar, veoma kompleksni poslovi.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je rekla da će grad obezbediti potrebnu dokumentaciju za obilaznicu oko Užica i naglasila njen ekološki, privredni i turistički značaj.

Autor: LZS

Leave a Comment